Sportas ir fizinis aktyvumas padeda žmonėms išlikti visapusiškai sveikiems, kovoti su viršsvoriu ir nutukimu, kas užkerta kelią su tuo susijusiam sveikatos būklės pablogėjimui.

Kaip rašo www.euractiv.com, nutukimas – vienas didžiausių rizikos faktorių, turinčių įtakos neužkrečiamoms ligoms, ypač vėžiui, diabetui, širdies ir kraujagyslių sistemos bei plaučių ligoms.

Paskaičiuota, kad neužkrečiamos ligos Europoje sukelia beveik 86 proc. visų mirčių Europoje bei sudaro 77 proc. visos ligų naštos.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Europoje 2008 m. 50 proc. visų vyrų ir moterų turėjo viršsvorio, o vidutiniškai apie 23 proc. visų moterų ir 20 proc. vyrų buvo nutukę.

Naujo siūlymo esmė – padėti Europos Sąjungos (ES) valstybėms narėms sekti vystymąsi bei nustatyti tendencijas dėl savo šalies dedamų pastangų skatinti sportą ir fizinį aktyvumą.

Pastaraisiais metais, ES skatino fizinį aktyvumą politinėmis priemonėmis ir finansavimu remdama ES šalių narių dedamas pastangas.

Nepaisant šių pastangų, fizinio neaktyvumo rodikliai ES išlieka pavojingai aukšti – du trečdaliai europiečių niekada ar labai retai mankštinasi ar žaidžia sportinius žaidimus.