“Aš buvau labai nustebintas. Niekada ankščiau nesu girdėjęs, kad ministras pirmininkas, bet koks ministras pirmininkas pasaulyje, būtų paraginęs imtis karinių veiksmų ir nebūtų sulaukęs parlamento palaikymo. Jei nesi tikras dėl palaikymo, tu neturi apskritai raginti ir parodyti, kad esi pasiruošęs imtis veiksmų“, - kalbėjo jis.

Europarlamentaras pabrėžė, kad tokia situacija, kai nerandama bendro sutaimo šalies viduje, tik stiprina Sirijos prezidento Basharo Assado pozicijas ir tai yra labai liūdna naujiena.

Vertindamas dabartinę situaciją Sirijoje, E. Brokas atkreipė dėmesį, kad šiuo klausimu jaučiasi bejėgis.

„Visų pirma, manau, kad tai neįtikėtina situacija, kai tokį ilgą laiką kiekvieną dieną žūsta žmonės, o tarptautinė bendruomenė nepajėgi susivienyti ir surasti tinkamą sprendimą. Todėl manau, kad svarbiausia rasti sprendimą. Rusija Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje turėtų vaidinti daug konstruktyvesnį vaidmenį, o ne tik bandyti atstovauti savo pačios ir B. Assado interesus“, - piktinosi vokiečių kilmės politikas.

Taip pat jis akcentavo dujų panaudojimą. E. Broko manymu, tai netoleruotina, ir nei vietiniai, nei kas nor kitas negali naudoti branduolinių, biologinių ir cheminių ginklų. Pasak jo, tarptautinė bendruomenė turėtų siųsti žinią, kad tai nepriimtina.

Ne mažiau svarbu, EP nario nuomone, ant stalo padėti realius įrodymus, kad cheminis ginklas buvo panaudotas.

„Reikalingi tiek JAV įrodymai, kuriuos jie teigia turintys, tiek įrodymai, kuriuos JT inspektorių komanda, nuvykusi į Siriją, turėtų pateikti. Tai turi įvykti nedelsiant, kuo greičiau. Ir turėtų būti kuo aiškiau apibrėžta, kas ką padarė, kad galima būtų pradėti pasiruošimą (karinei intervencijai – MyEP red.)“, - aiškino E. Brokas.

Politikas kalbėjo, kad nepriklausomai nuo to, ar bus imtasi karinių veiksmų, būtinos ilgalaikio politinio sprendimo dėl Sirijos paieškos. E. Brokas smerkė Rusiją ir Kiniją už tai, kad šios valstybės daro per mažai, kad taikus sprendimas būtų rastas.

Paklaustas, kokį geriausią įvykių scenarijų Sirijos žmonėms ir Sirijai jis įsivaizduoja, EP atstovas pabrėžė, kad dėl Rusijos ir dalinai Kinijos elgesio, šis geriausias scenarijus tampa nerealiu.

„Tarptautinė bendruomenė prisiima atsakomybę, JT, bendradarbiaudamos su Arabų lyga ir Turkija, priima sprendimą, kad šalis atveria galimybes visoms demokratijos taisyklėms ir joms paklūsta didžioji dauguma“, - svarstė jis. E. Broko manymu, tai turi būti padaryta kuo greičiau, kitaip šalis palūš, o pilietinis karas skirtingose šalies dalyse ir toliau ją skaldys, ir toliau žūs daug nekaltų žmonių.

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau pasvarstymų, kad įsikišimas į Siriją taptų antru Iraku. E. Brokas nesutiko su tokiomis spekuliacijomis ir patikino, kad antro Irako grėsmės nėra. Pasak jo, amerikiečiai tam nesiryžtų, be to, dabar kalbama tik apie riboto laiko, maždaug 24-28 valandų trukmės karinį įsikišimą, kai kariniai objektai atakuotų karinius objektus, ir viskas būtų baigta, neliečiant jokių miestų.

MyEP primena, kad šį rytą JT inspektorių komanda išvyko iš Sirijos. Tyrimas dėl Damasko režimo įtariamo cheminių ginklų panaudojimo yra baigtas ir labai tikėtina, kad ekspertams išvykus iš pilietinio karo draskomos Sirijos, jai bus suduotas tarptautinis karinis smūgis.