Naujų priežiūros taisyklių poreikis suderintas su Didžiuoju dvidešimtuku (G20), kurio nariai susitiks patvirtinti naująsias pasaulines taisykles ateinančią savaitę.

Kaip rašo www.euractiv.com, įstatymo projektas apibrėžia galimas reformas, skirtas prižiūrėti „šešėlinę bankininkystę“ ar mažai kontroliuojamus tarpininkus, nepriklausančius pagrindiniams bankams, generuojančius trilijonus eurų, skirtus ekonomikos finansavimui per vertybinių popierių įkeitimus, antrinę vertybinių popierių rinką bei sekiuritizaciją (bankų paskolų ir kito turto pavertimą perkamaisiais vertybiniais popieriais – MyEP).

Remiantis šio įstatymo projektu, kapitalo taisyklės šešėlinei bankininkystei numalšins ES įstatymų leidėjų susirūpinimą, nes panaši veikla bus reglamentuojama vienodai.

„Neįmanoma diskutuoti dėl šešėlinės bankininkystės neatsižvelgiant į ES sveiko proto padiktuotas ES bankininkystės taisykles“.

Kaip rašoma dokumente, Europos bankininkystės institucijos (EBI) bus prašoma įvertinti dabartinių banko kapitalo taisyklių neatitinkančius finansus.

Paskaičiuota, kad pasaulio šešėlinis bankininkystės sektorius sudaro apie 60 trln. JAV dolerių (156 trln. litų), o ES – 31 trln. JAV dolerių (beveik 81 trln. litų).

EK ėmėsi šešėlinės bankininkystės praėjusių metų kovo mėn., kai buvo surengta vieša konsultacija, kurios tikslas – įvesti aiškų šio sektoriaus apibrėžimą.

„Mes nenorime, kad finansinė veikla ir ją vykdančios įmonės apeitų egzistuojančias ar numatomas taisykles, kas sudarytų sąlygas naujiems rizikos šaltiniams kauptis finansiniame sektoriuje“, - teigė ES vidaus rinkos ir paslaugų komisaras Michelis Barnieris.

Įstatymo projekte, kuris iki pviešinimo dar gali būti peržiūrėtas, numatoma, kad EK vertins rizikas, kylančias iš „tam tikrų investavimo technikų ir strategijų“.

Oficialūs atstovai paaiškino, kad šešėlinė bankininkystė gali būti alternatyviu ekonomikos finansavimo šaltiniu, tačiau taip pat ir kelti „abejonių dėl finansinio stabilumo“, ypač panikos priepuolius dėl bankų ir finansinių rinkų.

EK gali pasiūlyti vertybinių popierių įstatymą, reglamentuojantį vertybiniai popierių perskolinamą finansinėje sistemoje, dėl ko tampa sudėtinga žinoti, kas iš tiesų yra jų savininkas.

„Lehman Brothers“ banko griūtis 2008 m. iškėlė problemą, parodančią, kaip didelės institucijos finansinių įsipareigojimų nebevykdymas gali destabilizuoti vertybinių popierių rinkas.

EK rugsėjo 4 d. paskelbs pirminį įstatymo projektą tam, kad būtų sugriežtinta kitos šešėlinės bankininkystės sektoriaus dalies kontrolė – pinigų rinkos fondas.