Kaip rašo „Euractiv“, neseniai Graikijos vyriausybė priėmė naujas rinkos reguliavimo taisykles, kurios buvo paskelbtos rugpjūčio 22 d. šalies oficialiame žurnale.

Graikijos žiniasklaida paskubėjo pranešti, kad naujieji reikalavimai leis prekybos centrams pardavinėti pasibaigusio galiojimo termino produktus, tokiu būdu palengvinant mažmenininkų, kurių pardavimai staigiai krito per pastaruosius šešerius nuosmukio metus, dalią.
Naujienų pranešimai sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą, daugybės graikų teigimu, jie pasijautė bandomaisiais triušiais, šeriamais nebegaliojančiais produktais.

Iš tiesų šių priemonių buvo imtasi po konsultacijų su Europos Komisijos (EK) sveikatos ir saugumo pareigūnais, taigi naujieji prekybiniai reikalavimai nepažeidžia Europos Sąjungos (ES) įstatymų.

Pagrindinė naujiena yra ta, kad prekybos centrai turės išdėlioti pasibaigusio „geriausias iki...“ žymoje nurodyto termino produktus ant atskirų lentynų. Restoranams ir barams draudžiama prekiauti tokiais produktais, o pažeidėjams bus skiriamos baudos nuo 1 000 iki 5 000 eurų (nuo 3453 iki 17 264 litų).

Graikijos vystymosi ministro pavaduotojas Athanasiosas Skordas užtikrino, kad naujieji prekybos reikalavimai neturi nieko bendra su produktais, kurių galiojimo terminas pasibaigęs.

„Dėl naujų ES reikalavimų, tvarka tiesiog tampa griežtesnė“, - patikino A. Skordas.

Graikijos vystymosi ministerijos generalinis sekretorius vartotojų politikai Giorgosas Sergiou teigė, kad naujieji reikalavimai susiję su produktais, kuriems dar lieka minimalus galiojimo terminas.

„Tai nesusiję su maisto saugumu ar kokybe, žymoje „geriausias iki...“ nurodytas terminas įmonių nustatomas prekybiniais sumetimais“, - sakė G. Sergiou.

Tačiau Panheleninė vartotojų asociacijų sąjunga „Paremvasi“ pavadino naująsias taisykles „prekybos lentynomis vargstantiesiems“.

„Mūsų šalyje gyventi yra brangu, todėl mes norime žemesnių kainų, ypač maistui, tačiau ne tokiu keliu“, - pranešė „Paremvasi“.

Vartotojų asociacijų sąjunga patvirtino, kad reikalavimai dėl produktų su pasibaigusiu „geriausias iki...“ žymoje nurodytu terminu egzistavo ir anksčiau, o vienintelis naujas dalykas – tai įpareigojimas sumažinti tokių prekių kainą.

„Tokiais būdais vyriausybė tiesiog sukuria prekybos centruose lentynas vargstantiems žmonėms“, - pasipiktinimą reiškė „Paremvasi“.