Kaip rašo www.euractiv.com, milijonai eurų, skirti skurstantiems Bulgarijos ir Rumunijos romams, nukreipti į Vokietiją. Taip buvo padaryta dėl to, kad šios santykinai jaunos ES šalys narės nesugebėjo „panaudoti šių lėšų“ bei dėl į Vokietiją atvykstančių rumunų ir bulgarų srauto. Tačiau EK griežtai paneigė šią informaciją.

„Tai ne tiesa. Lėšos iš struktūrinių fondų, skirtos Bulgarijai ir Rumunijai, nebuvo perskirstytos kitoms šalims“, - patikino darbo, socialinių reikalų ir įtraukimo komisaro Laszlo Andoro atstovas spaudai Jonathanas Toddas

J. Toddas paaiškino, kad šių fondų lėšų paskirstymas ES valstybėms vyksta kartą per septynerius metus, o lėšos turi būti įsisavinamos ES ilgalaikio biudžeto rėmuose. Dabartinis biudžeto ciklas baigiasi šiais metais, o naujasis prasidės ateinančiais metais ir truks iki 2020 m.

J. Toddas patikino, kad jei ES šalys narės neįsisavina visų joms skirtų struktūrinių fondų lėšų, pinigai neperskirstomi kitoms narėms, o lieka ES biudžete.

„Tačiau šis atvejis toks nėra – nei Bulgarija, nei Rumunija neprarado struktūrinių fondų lėšų kovai su skurdu“, - patvirtino L. Andoro atstovas spaudai.

J. Toddas pridūrė, kad Vokietijai skirtų ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimas sprendžiamas Vokietijos vyriausybės. Taigi šios šalies valdžia potencialiai galėtų skirti dalį šių lėšų remti socialinį įtraukimą miestuose, patiriančiuose didžiausius iššūkius dėl taip vadinamos „skurdo imigracijos“.

„Tačiau Vokietijai skirtų struktūrinių fondų lėšos šiam tikslui nėra padidintos iš ES biudžeto. Jei Vokietija nuspręs panaudoti daugiau ES struktūrinių fondų pinigų tam, turės perskirstyti pinigus iš kitų projektų“, -pasakė J. Toddas.

Jis pateikė Šiaurės Reino-Vestfalijos pavyzdį, kur kartu su šalies vyriausybe planuojama skirti 7,5 mln. eurų (25,9 mln. litų) ES struktūrinių fondų lėšų regioninio ir federacinio lygmens socialiniam finansavimui, skirtam imigrantų iš Bulgarijos ir Rumunijos integracijai Vokietijoje.

ES skiria pinigų skurstantiems bulgarams ir rumunams

70 tūkst. Bulgarijos ir Rumunijos piliečių įsikūrė Vokietijoje per pastaruosius metus, o šis skaičius, kaip tikimasi, turėtų išaugti iki 170 tūkst. per ateinančius metus. Nuo 2014 m. sausio 1 d. šių dviejų ES valstybių piliečiai jau turės pilną prieigą prie ES darbo rinkos.

„Deutsche Welle“ išspausdinto straipsnio pavadinimas – „ES skiria pinigų skurstantiems bulgarams ir rumunams“.Šiame straipsnyje rašoma, kad šie žmonės bėga iš savo šalių nuo žiauraus skurdo.

„Vietiniai vokiečiai jau ilgą laiką skundžiasi ne tik dėl nešvaros ir triukšmo, keliamo atvykėlių, turinčių kitokius socialinius, kultūrinius ir higienos įpročius. Situacija prastėja dar ir dėl to, kad romų klanai nesutaria tarpusavyje.“