„Facebook“ atskleidė, kiek ir iš kurių šalių pirmąjį šių metų pusmetį buvo gauta užklausų dėl duomenų pateikimo bei kaip dažnai jos buvo patenkintos.

Kaip rašo „Euractiv“, pateikusi 12 000 užklausų, JAV pirmauja duomenų užklausas pateikusių šalių sąraše, Indija pateikė 3 254 užklausas, o visos ES valstybės bendrai – 8 590.

„Facebook“ vyriausiojo teisininko Colino Stretcho teigimu, „Facebook“ taiko griežtas patikrinimo priemones vyriausybių užklausoms dėl duomenų pateikimo. Dauguma tokių užklausų susijusios su kriminaliniais tyrimais, pavyzdžiui, vagystėmis ar pagrobimais. Kiekvienas atvejis nuodugniai ištiriamas, kad nebūtų pažeidžiami įstatymai.

„Mes atmetame daugybę tokių užklausų, kai randame teisinių neatitikimų, tokių būdu mažindami užklausų, kurios yra miglotos ar nepakankamai apibrėžtos, skaičių“, - savo pareiškime patikino C. Stretchas. „Kai mūsų prašoma atsakyti į tam tikrą užklausą, dažniai pateikiame tik pagrindinę vartotojo informaciją, pavyzdžiui, vardą ir pavardę.“

Skirtingų ES šalių narių pateiktų užklausų skaičius svyruoja, tačiau didžiausias jų skaičius tenka Jungtinei Karalystei (1 954), Vokietijai (1 886), Italijai (1 705) ir Prancūzijai (1 547).

Tuo tarpu Nyderlandai ir Danija pateikė tik 11 užklausų, Bulgarija – 1.

„Facebook“ atskleista informacija pasirodė po to, kai JAV valstybės pareigūnai patvirtino „Prism“ programos, renkančios duomenis iš „Google“, „Facebook“, „Skype“ ir kitų JAV įmonių, egzistavimą, kai dokumentai, atskleidžiantys šią operaciją, buvo nutekinti „Guardian“ ir „Sashington Post“ laikraščiams.

JAV ne vienintelė siunčianti užklausas dėl duomenų

Kaip rodo atskleisti skaičiai, nepaisant kontraversiškai vertinamos šnipinėjimo programos „Prism“, JAV nėra vienintelė valstybė, kuri naudojasi duomenimis iš socialinių tinklapių.

Šiais metais „Prism“ atskleista informacija sulaukė ES įstatymų leidėjų pasipiktinimo bei reikalavimo, kad JAV būtų uždrausta prieiga prie ES valstybių gyventojų duomenų be teisėjo ar atitinkamą galią turinčio valdžios atstovo patvirtinimo.

ES teisingumo komisarės Viviane Reding atstovė spaudai pranešė, kad „Facebook“ atskleista informacija – „įdomi“, tačiau pridūrė, kad tai neturės įtakos Europos Komisijos (EK) sprendimui dėl „Prism“.

„Europiečiams rūpi jų duomenų apsauga. Akivaizdu, kad jie nori atitinkamų taisyklių, padėsiančių užkirsti kelią įmonėms ar teisėsaugos struktūroms pažeisti jų teises tiek Europoje, tiek ir už jos ribų“, - pridūrė V. Reding spaudos atstovė.