MyEP pateikia trylika priežasčių, kodėl turėtume būti dėkingi ES.

Saugesni ir pigesni skrydžiai

Europos Sąjunga (ES) mums suteikė ne tik saugesnius ir pigesnius skrydžius, bet ir padidino konkurencingumą tarp vežėjų, registruotų ES valstybėse narėse. Kaip rašo „European Movement“, pigesni skrydžiai – ženklaus oro transporto valdymo pagėrėjimo bei padidėjusio konkurencingumo rezultatas.

Studentų mainų programos

Per pastaruosius 10 metų ES sukūrė skirtingas švietimo programas tam, kad suteiktų studentams galimybę įgauti skirtingų kultūrų patirties ir praplėsti asmeninius horizontus. Šią dieną beveik 1,2 milijonų studentų pasinaudojo ERASMUS programa, o šis skaičius ateityje tik dar labiau didės.

Vieninga rinka

Vieninga rinka – viena iš laisvo žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimo garantijų. Praktiniu požiūriu, ji suteikia galimybę ES valstybių narių piliečiams gyventi, dirbti, studijuoti ir plėtoti verslą visoje ES bei mėgautis plačiu prekių ir paslaugų asortimentu konkurencingomis kainomis.

Intelektualinės nuosavybės apsauga

Intelektualinė nuosavybė apima dvi sritis: pramoninę nuosavybę ir autorines teises. Iš esmės tai reiškia, kad negalima be leidimo naudotis kito žmogaus idėjomis. Pavyzdžiui, jei Jūsų geriausias draugas parašė dainos žodžius, negalite publikuoti jų savo vardu. ES pastangos šioje srityje paskatino priimti įstatymus, ginančius įmonės ar asmens žinias.

Taika

Pirmasis žingsnis taikos Europoje užtikrinimo link – aljanso tarp Vokietijos ir Prancūzijos sudarymas bei Europos anglies ir plieno bendrijos įkūrimas. Nuo to laiko ES nuėjo didelį kelią, užtikrindama ilgalaikę taiką tarp visų šalių narių. Tarptautinis saugumas – vienas svarbiausių dalykų ES: skirtingose pasaulio vietose didėjant visuomenei keliamų pavojų atvejų skaičiui, ES vykdoma politika skirta kovai su šiomis problemomis.

Euras

Vieninga valiuta – euras – tapo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi, tačiau ne visi jo pranašumai žinomi. Pradedant vieningos valiutos praktiniais privalumais keliaujant ir baigiant ekonominio augimo privalumais, ES vaidmens stiprinimu tarptautinėje arenoje bei politine integracija, euro įvedimas pasiekė daug daugiau nei buvo tikėtasi.

Regioniniai fondai

Vieningumas ir solidarumas – vieni reikšmingiausių ES tikslų. Svarbi priežastis, dėl kurios buvo sukurta Europos regioninė politika, yra ta, kad ES laikosi nuomonės, jog vienodi standartai ir teisės turi būti suteikiami visiems piliečiams.

Pigesni ir geresni pokalbiai telefonu

Telekomunikacijų rinkų liberalizavimas 1998 m. bei tebevykstantis technologijų srities tobulinimas paskatino nuolatinį kainų mažėjimą ES. Tai reiškia, kad galite skambinti pigiau draugams ir šeimos nariams bei rinktis iš skirtingų operatorių.

Vartotojų apsauga

Vartotojų apsauga ir maisto saugumas – du dalykai, kurie visada šalia. Sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinio direktorato pagrindinė pareiga – kurti įstatymus ir reikalavimus maisto saugumui ir vartotojų teisių pasaugai.

Sveikesnė Europa

Visuomenės sveikata apima daugybę dalykų iš skirtingų ES sričių, liečia tiek vyrus, tiek ir moteris, jaunus ir pagyvenusius. ES taip pat įdiegė Europos sveikatos draudimo kortelę, kuri garantuoja pagalbą, jei susirgsite keliaudami kitose ES valstybėse.

Aplinkosauga

ES aplinkosaugos klausimai bei iniciatyvos svarbios ne tik diskusijai, bet ir veiksmams. Pavyzdžiui, ES vadovauja Kioto protokolo įgyvendinimui dėl oro taršos, keliančios globalinį atšilimą.

Lygios galimybės prieš diskriminaciją

Lygių galimybių skatinimas bei kova su diskriminacija atlieka svarbų vaidmenį ES, o daugybė direktyvų priimtos kovoti su nelygybės apraiškomis ES valstybėse narėse. 2007 m. buvo paskelbti Europos lygių galimybių visiems metais. Be to, buvo inicijuota „Lygybės tarp moterų ir vyrų vystymosi perspektyva 2006 – 2010 m.“, apimanti 6 ES prioritetines sritis dėl lyčių lygybės.

Išorinė prekyba

Išorinė prekyba ES visada buvo labai svarbi sėkmės užtikrinimui. Pastaraisiais metais prekybos apimtys augo, todėl ES ir toliau išlieka viena svarbiausių žaidėjų pasaulinėje prekyboje. Šią dieną ES tenka 20 proc. pasaulinio importo ir eksporto.