Naujai atrinkti nariai prisijungs prie jau veikiančių komandos narių. Visi komandos veikloje dalyvaujantys jauni žmonės yra savanoriai, jų kadencijos trukmė – dveji metai.

Kas yra Jaunimo Europos komanda?

Jaunimo Europos komanda (JEK) yra 16–29 metų amžiaus informacijos skleidėjų, pristatančių ES temas savo bendraamžiams, tinklas Lietuvoje. Šios komandos tikslas – padėti kitiems jauniems žmonėms suprasti, kaip veikia Europos Sąjunga ir kokią įtaką ji turi kiekvienam iš mūsų. Jaunimo Europos komanda ne tik domisi ES veikla, bet ir perteikia savo žinias kitiems.

Kiek laiko trunka JEK nario kadencija?

JEK nario kadencija paprastai trunka dvejus metus.

Ką veikia Jaunimo Europos komandos nariai?

Tam, kad įgyvendintų savo pagrindinį tikslą – padėtų bendraamžiams pažinti ES politiką ir jos įtaką kasdieniam gyvenimui – JEK nariai:

- organizuoja seminarus, pristatymus, diskusijas, žaidimus ir kitokius renginius ES tematika savo mieste ar regione;

- prisideda prie žinomų projektų („Europrotai“ , „Europos egzaminas“ ir kitų) įgyvendinimo;

- savanoriauja su ES susijusiuose renginiuose ;

- skaito pranešimus mokyklose, konferencijose, kolegų organizuojamuose renginiuose;

- rašo komentarus žiniasklaidai, tinklaraščius, dalijasi informacija socialiniuose tinkluose;

- užsiima kita veikla, kuri prisideda prie geresnio jaunų žmonių suvokimo apie ES ir jos teikiamas galimybes.

Ar JEK narys veikia vienas?

JEK nariai turi daug partnerių tame mieste ar regione, kuriame gyvena. JEK nariai bendradarbiauja su Europos informacijos centrais „Europe Direct“, bibliotekomis, kuriose veikia ES lentynos, jaunimo nevyriausybinėmis organizacijomis ir kitais JEK nariais.

JEK nariai yra koordinuojami Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje, kuri, atsižvelgdama į kasmetinius ES komunikacijos prioritetus bei siekdama aktyvaus narių įsitraukimo į tinklo veiklą, nustato minimalius JEK narių veiklos, renginių, jų pobūdžio ir sklaidos reikalavimus. Numatoma, kad JEK narys per vienerius metus turi suorganizuoti bent 8 renginius savo mieste ar regione, susijusius su ES tematika, aktualia jauniems žmonėms.

Be to, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kviečia Jaunimo Europos komandos narius į koordinacinius susitikimus, mokomuosius seminarus, teikia pagalbines komunikacijos priemones. Komandos nariams pagal galimybes apmokamos kelionės ar apgyvendinimo išlaidos renginiuose, į kuriuos Jaunimo Europos komandos narius kviečia Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Ar JEK nario veikla yra apmokama?

Jaunimo Europos komandos nariai už savo veiklą negauna piniginio atlygio, veikia savanoriškai.

Kodėl verta būti JEK nariais?

Verta, nes JEK nariai:

- dalyvauja mokymuose, seminaruose, konferencijose bei kituose ES tematikos renginiuose ir taip gilina savo politines, ekonomines, socialines, kultūrines žinias;

- tobulina renginių organizavimo, viešo kalbėjimo, bendradarbiavimo įgūdžius;

- bendrauja, dalinasi patirtimi, bendradarbiauja su savo bendraamžiais JEK esamais ir buvusiais (alumni) nariais iš visos Lietuvos. Užmezga daug naudingų pažinčių ir suranda būrį naujų draugų;

- turi savo asmeninį puslapį svetainėje www.pazinkeuropa.lt, kurioje gali skelbti naujienas apie savo veiklą.

Kokie yra reikalavimai atrankoje į Jaunimo Europos komandą?

Ieškome jaunų žmonių, kurie:

- yra komunikabilūs, moka aiškiai ir suprantamai pateikti informaciją žodžiu arba raštu;

- mėgsta ir geba organizuoti renginius, dirbti komandoje bendradarbiauti su įvairiais partneriais;

- moka vieną iš užsienio kalbų (anglų, prancūzų, vokiečių);

- yra pajėgūs įgyvendinti bent 8 renginius (iniciatyvas) per metus.

Privalumas kandidatams – žinios apie Europos Sąjungą tokiose srityse:

- ES institucijų funkcijos ir veikla;

- jaunimo galimybės Europos Sąjungoje;

- Europos Sąjungos politikos sritys, pvz. ekonomika, klimato kaita ir energetika, žemės ūkis, užsienio politika ir t. t.).

Kaip vyksta atranka?

Iki 2013 m. rugsėjo 11 d. norinčius dalyvauti atrankoje kviečiame parašyti motyvacinį laišką ir registruotis adresu http://bit.ly/12p8liS.

Komandos narius atrinksime taip, kad būtų vienodai atstovaujamos lytys ir amžiaus grupės. Pirmenybė suteiksime tiems kandidatams, kurie gyvena arba daugiausia laiko praleidžia tuose miestuose (miesteliuose), kur iki šiol nėra Jaunimo Europos komandos narių.

Atrinktus kandidatus pakviesime į Jaunimo Europos komandos įvadinius mokymus, kurie vyks 2013 m. spalio 3–6 dienomis Ignalinos rajone. Dalyvavimas mokymuose yra privaloma narystės JEK salyga.

Atrinkti naujieji Jaunimo Europos komandos nariai pasirašys susitarimus (pavyzdį atsisiųskite į savo kompiuterį), kuriame apibrėžtas narystės komandoje laikas (paprastai 2 metai), misija ir užduotys.