Kaip rašo „EurActiv“, Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pasakė, kad 2,7 mlrd. eurų (9,32 mlrd. litų) kainuosiančios elektrinės bus pastatytos Opolėje, net jei jos neatitiks CCS kriterijų kaip reikalauja ES direktyva, kurią Varšuva pažeidžia.

Toks Lenkijos elgesys šiuo klausimu gali turėti poveikio kitų ES su klimatu susijusių įstatymų likimui, kuriuos ši šalis nėra ratifikavusi, pavyzdžiui, atsinaujinančių energijos šaltinių bei taršos leidimų prekybos direktyvos.

Kaip „EurActiv“ sako EP narys socialistas Jo Leinenas, siūlomos elektrinės Opolėje „neteisėtos“ ir neturėtų būti statomos nepaisant šiuolaikinių klimato apsaugos standartų.

„EK turėtų skubiai įsikišti ir paskatinti Lenkijos vyriausybę paklusti ES reikalavimams“, - sako jis. „Opolė – galimybė pasitikrinti, ar mūsų įstatymai veikia, ar egzistuoja tik popieriuje.“

J. Leinenas kartu su kitais šešiais EP nariais iš kitų politinių grupių praėjusį mėnesį pateikė parlamentinius klausimus dėl šios problemos klimato komisarei Connie Hedegaard.

Lenkijos klimato koalicijos (PCC) atlikto tyrimo duomenimis, Opolės elektrinių išskiriamas anglies dioksidas, kaip manoma, viršys 1,5 mlrd. tonos per ateinančius 55 metus, todėl Lenkijai gali nepavykti pasiekti tikslo išgauti 15 proc. energijos iš atsinaujinančių šaltinių.
Lenkijos vyriausybės teigimu, griežtesni EK reikalavimai dėl anglies dvideginio išskyrimo verčia šalį uždaryti ar atnaujinti iki 5 GW senų aukštos taršos anglies deginimo elektrinių iki 2016 m., todėl reikia naujų pajėgumų, kad būtų išvengta energijos trūkumo.

Tačiau PCC atliktas tyrimas parodė, kad atsinaujinančios energijos elektrinės 1,8 GW blokas gamintų 60 proc. daugiau energijos, kas sumažintų anglies dioksido išmetimą šešis kartus.