Į ES ministrų susitikimą Briuselyje atvykęs Lietuvos ministras teigė, kad ES turėtų "ginti savo partnerius Ukrainoje".

"Tai kelia didelį susirūpinimą, nes kiekviena šalis turi teisę pasirinkti, kuriuo keliu eiti. Jei šios priemonės, suvaržymai pasienyje taikomi tik kaip kerštas arba priemonė reaguojant į galimą sutarties pasirašymą su Ukraina - ką ir sakė kai kurie pareigūnai, kurie to neneigė - tai tikrai nepriimtina", - žurnalistams sakė L.Linkevičius.

"Tai nenaudinga ne tik Ukrainai, bet ir pačiai Rusijai, vis dėlto vykdoma tokia politika. Manome, kad turėtume būti vieningi šiuo atžvilgiu ir ginti savo partnerius Ukrainoje", - kalbėjo Lietuvos ministras Briuselio žiniasklaidai.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Sergejus Glazjevas neseniai perspėjo, kad Rusija ruošiasi sugriežtinti patikrą muitinėse prie sienos su Ukraina, jeigu Kijevas žengs, jo teigimu, "savižudišką" žingsnį pasirašydamas asociacijos sutartį su ES.

Rusijos pasienio sargyba praeitą savaitę įvedė naujus ilgai trunkančius patikrinimus visiems kroviniams iš Ukrainos, V.Putinui didinant spaudimą Kijevui prisidėti prie Maskvos vadovaujamo regioninio prekybos bloko - Muitų sąjungos.

Ukraina iki šiol atsisakinėjo į ją stoti, nes tikisi lapkritį pasirašyti laisvosios prekybos ir politinės asociacijos sutartį su ES.