Pasak EK atstovo Olivier Bailly, Ispanijos užsienio reikalų ministro Jose Manuelio Garcia Margallo pasiūlytas mokestis yra neoficialus, tačiau "bet kokie mokesčiai ar rinkliava pasienyje pagal ES įstatymą būtų nelegalu".

EK prezidentas Jose Manuelis Barroso kilusį nesutarimą su Ispanijos ministru pirmininku Mariano Rajoy turėjo aptarti pirmadienį telefonu. Apie tai praėjusią savaitę jis jau kalbėjo su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu.

Įtampa dėl Gibraltaro padidėjo prieš kelias savaites, kai jo valdžia vienašališkai pastatė dirbtinį rifą prie Gibraltaro uolos krantų. Ispanija pareiškė, kad dėl to nukentės šalies žvejai. Be to, ispanų policija nurodė pasienyje vykdyti į Gibraltarą vykstančių automobilių patikrinimus. Tai sudarė didžiulę automobilių spūstį.

Konfliktas apkartino šalių diplomatinius santykius. Ispanija teigia, kad visomis galimomis teisinėmis priemonėmis stengsis apsaugoti savo interesus, o Londonas pažadėjo palaikyti Gibraltarą.

Gibraltaras yra pačiame Pirėnų pusiasalio gale ir nuo 1713 metų yra Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija. Ispanija taip pat reiškia pretenzijas į šią teritoriją.