Kaip rašo www.euobserver.com, ginčus kelianti laisvosios prekybos sutartis tarp Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos, kuri turėtų būti pasirašyta lapkričio mėn., vieno iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjų buvo pavadinta „savižudiška“ Ukrainai.

„Mes ketiname sugriežtinti muitinės patikrinimo procedūras, jei Ukraina staiga žengtų šį „savižudišką“ žingsnį ir pasirašytų ES asociacijos sutartį“, - sekmadienį sakė Sergejus Glazevas, V. Putino patarėjas Muitų sąjungos – Maskvos vadovaujamo prekybinio bloko – klausimais.

Susitarimas su ES pradėtas aptarti dar 2008 m. ir bus pasirašytas tam, kad integruotų Ukrainą į ES politinę ir ekonominę sferą.

Ši sutartis taip pat apima ir sąlygas dėl korupcijos išgyvendinimo bei atkirčio selektyviam teisingumui, kurį akivaizdžiai parodo į Ukrainos kalėjimus sodinami opozicijos lyderiai.

Ukraina jau dabar gauna finansinę naudą iš lengvatinių importo tarifų kai kurių prekių, pavyzdžiui, pramoninių mechanizmų, įvežimui į ES.

Tačiau prekės Rusijos rinkai stringa pasienyje jau keletą dienų.

Rusijos muitinės tarnautojai neleidžia jų įvežti į šalį, kas kelia grėsmę Ukrainos įmonėms patirti didžiulius nuostolius.

Ukrainos plieno gamintoja „Metinvest“ pranešė, kad jos produkcijai nuo rugpjūčio 13 d. skiriami griežtesni muitinės patikrinimai, o prekės užlaikomos pasienyje.

Kaip teigia Ukrainos darbdavių federacija, eksportas stabdomas be jokių paaiškinimų.

„Faktiškai Ukrainos eksportas yra visiškai sustabdytas. Dėl Rusijos veiksmų, nuostoliai antrąjį šių metų pusmetį gali siekti 2,5 mlrd. dolerių (beveik 6,5 mlrd. litų)“, - rašoma praėjusią savaitę paskelbtame federacijos pranešime.

Tuo tarpu Maskva penktadienį paneigė, kad situacija muitinėje susidarė dėl politinių priežasčių.

Vienas Rusijos įstatymų leidėjas teigė, jog delsimas vyksta dėl Kijevo atsisakymo prisijungti prie Muitinės sąjungos, į kurią įeina Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas, tačiau patį užlaikymą apibūdino kaip esantį administracinio pobūdžio.

„Mes turime ilgą konkrečių nusiskundimų sąrašą, susijusį su vartotojų teisių apsauga“, - pareiškė Rusijos vartotojų apsaugos agentūros vadovas Genadijus Oniščenka.

„Jei norite vadinti tai prekybiniu karu, vadinkite tai prekybiniu karu“, - pridūrė jis.

Rusija – viena didžiausių Ukrainos prekybos partnerių.
Ketvirtadalis šalies eksporto skirtas Rusijai, tuo tarpu tik šiek tiek daugiau nei trečdalis Ukrainos eksporto keliauja į ES.