"Aišku, yra rimtas argumentas, kad stodami į ES mes įsipareigojome įvesti eurą. Taip, įsipareigojimų reikia laikytis, bet neturime būti vieni pirmųjų. Dabar 11 ES šalių neturi euro, mes galime būti priešpaskutiniai ar paskutiniai. Be to, mūsų valiuta - litas - pririštas prieš euro, tai geras mūsų finansinės sistemos stabilumo ženklas", - trečiadienį per spaudos konferenciją Seime sakė LLRA vadovas.

Jis pareiškė, kad kol ES nesuvienodins tiesioginių išmokų visų šalių žemdirbiams, Lietuva taip pat neturėtų skubėti laikytis savo įsipareigojimų.

Anot politiko, euro įvedimas artimiausiais metais lems kainų kilimą, pragyvenimo lygio sumažėjimą.

"Galime būti ūkinės, finansinės situacijos euro zonos šalyse įkaitai, - teigė jis. - Deja, dar nesibaigė krizė Pietų Europoje, niekas negali pasakyti, kada ji baigsis. Įvedant eurą, turėsime primokėti toms šalims, kurios nesusitvarko su savo biudžetu. O tose šalyse - Graikijoje, Portugalijoje, Kipre ir kitose šalyse - pragyvenimo lygis didesnis."

V.Tomaševskis pareiškė, kad dauguma Lietuvos visuomenės nepalaiko euro įvedimo, todėl nėra būtinybės surengti referendumą šiuo klausimu, kaip siūlo koalicijos partneriai "tvarkiečiai".

"Jeigu keisis visuomenės nuomonė, galime grįžti prie idėjos surengti referendumą", - kalbėjo europarlamentaras.

Centro-kairės Vyriausybė yra pritarusi euro įvedimo planui ir siekia, kad bendra ES valiuta Lietuvoje būtų įvesta 2015-aisiais.

Šeštadienį į sąskrydį Telšių rajone susirinkusių "tvarkiečių" taryba priėmė rezoliuciją, kurioje pasisakė už privalomąjį referendumą dėl euro įvedimo. Jie taip pat siūlo mažinti kartelę referendumui surengti - nuo 300 tūkst. būtinų parašų iki 100 tūkstančių.

Šiuo metu partija turi 10 atstovų Seime. Centro-kairės valdančiajai koalicijai dar priklauso Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.