Estija praėjusią savaitę sulaikė Vladimirą Veitmaną – 63 metų Estijos žvalgybos tarnautoją – dėl įtarimų šnipinėjant Rusijos naudai, kuris, kaip teigiama, prisipažino padaręs nusikaltimą.

Tai jau trečioji tokia byla pastaraisiais metais.

2012 m. Estijoje 16 metų buvo įkalintas vienas iš žvalgybos tarnautojų Aleksejus Dressenas už šnipinėjimą buvusios Sovietų Sąjungos vadovų naudai.

2009 m. Hermanas Simmas – vyresnysis Estijos gynybos ministerijos tarnautojas – buvo nuteistas kalėti 12,5 metų už panašaus pobūdžio nusikaltimus.

H. Simmo byla tapo viena didžiausių pastarųjų laikų Europos Sąjungos (ES) ir NATO slaptos informacijos atskleidimo atvejų po to, kai H. Simmas perdavė 386 dokumentus iš ES ir NATO informacijos perdavimo sistemų, kontržvalgybos ir apsaugos politikos, kai kurie iš jų buvo priskirti konfidencialių ar slaptų kategorijai.

Tačiau Estijos saugumo policijos (KaPo) vadovas Arnoldas Sinisalu savo internetinėje svetainėje rugpjūčio 11 d. išreiškė nuomonę, kad V. Veitmanas mažiau pavojingas Estijai: „V. Veitmanas neturėjo priėjimo prie su NATO ar ES susijusia informacija (...), todėl, mūsų turimais duomenimis, jokia ES ar NATO informacija nebuvo perduota“, - patikino A. Sinisalu bei pridūrė, kad V. Veitmaną domino su Estija susijusi informacija.

„V. Veitmanas buvo techninės srities specialistas, kuris atliko technines operacijas. (...) Jis savarankiškai nerinko informacijos šioms operacijoms atlikti, nedalyvavo operacijų planavime, informacijos analizės ar vertinimo procesuose. Jis nebuvo informuotas dėl kokių nors informacijos šaltinių bei neužėmė jokių vadovaujančių pareigų“, - tvirtino A. Sinisalu.

Jis taip pat pasakė, kad Estija – prioritetinis taikinys Rusijai, nes Kremlių vis dar domina galimybė daryti įtaką šiai buvusiai Sovietų Sąjungos valstybei.

„Informacija – poveikio darymo priemonė. Rusijos žvalgybos tarnyba ir jos vadovai turbūt norėtų, kad Estija patektų į jų įtakos zoną. Aukšto rango Rusijos pareigūnai yra viešai pareiškę, kad jiems nepatinka tai, kad Estija – NATO ir ES narė“, - savo internetinėje svetainėje teigė Estijos žvalgybos vadovas.