„Der Spiegel“ buvo pateikta informacija iš vidinio Vokietijos centrinio banko dokumento, kuriame teigiama, kad Europos Sąjunga (ES) neabejotinai pritars naujajai pagalbos Graikijai programai vėliausiai ateinančių metų pradžioje.

Vokietijos centrinis bankas, atsisakęs komentuoti šią informaciją, kaip rašoma ataskaitoje, apibūdino pavojus, susijusius su dabartiniu pagalbos Graikijai paketu kaip „ypatingai aukštus“ bei įvertino praėjusį mėnesį patvirtintą 5,8 mlrd. eurų (virš 20 mlrd. litų) išmoką Atėnams kaip „politiškai motyvuotą“.

Ataskaita pasirodė pačiu netinkamiausiu metu A. Merkel, kuri tikisi būti perrinkta trečiai kadencijai per parlamentinius rinkimus, tačiau gali pritrūkti balsų, kurių jai reikia, kad išlaikytų valdžią kartu su verslui draugiškais laisvaisiais demokratais.

Suvokdama, kad Vokietijos rinkėjai skeptiškai žiūri į galimus pagalbos paketus ateityje, A. Merkel švelnino užuominas dėl galimos papildomos pagalbos skyrimo ar skolų sumažinimo Graikijai, nepaisant prieštaringo ekspertų, įskaitant Tarptautinį valiutos fondą (TVF), požiūrio į situaciją.

Opozicijai priklausantys politikai su socialdemokratu Carstenu Schneideriu priešakyje pasinaudojo ataskaita ir apkaltino A. Merkel meluojant vokiečiams dėl baimės sulaukti nepalankių vertinimų per rinkimus.

„Po rinkimų mūsų laukia staigus prabudimas“, - tvirtina C. Schneideris. „Kalbėdama apie galimai iškilsiantį papildomos pagalbos Graikijai poreikį, kanclerė meluoja žmonėms prieš rinkimus“, - priduria C. Schneideris.

Būdama stipriausia ekonomine jėga ES, Vokietija daugiausiai prisidėjo skiriant paramą Graikijai, kuri sulaukė dviejų ES ir TVF paramos paketų, kurių bendra suma sudarė 240 mlrd. eurų (virš 828 mlrd. litų).

2014 m. pabaigoje finansinė parama nutrūks, o tai reiškia, jog Graikija turės sugebėti finansiškai tvarkytis pati kapitalo rinkose tam, kad jai netektų prašyti dar vieno pagalbos skyrimo.