Po kaitinančiais vidurdienio saulės spinduliais daugybė žmonių rinkosi į taikų protestą prie vyriausybės pastato Rygoje. Jie laikė plakatus, demonstruodami protestą prieš Latvijos hakerio ekstradiciją į Jungtines Valstijas.

Tai 28 metų IT specialistas Denisas Calovskis, kuris pastaruoju metu sulaukė didžiulio dėmesio Latvijoje. Jo šeima, draugai ir rėmėjai įsitikinę, kad jei jį deportuos į JAV, jis jau niekada nebegrįš į Latviją. Protestą suorganizavo Deniso mama Jelena Calovska.

„Jis nekaltas, nėra jokių įrodymų. Mano sūnus – ne nusikaltėlis“, - tvirtina ji.

Ji sako, kad D. Calovskis nėra tas asmuo, kuris prisidengęs „Miami“ slapyvardžiu patobulino „Gozi“ virusą, užkrėtusį daugiau nei milijoną kompiuterių visame pasaulyje bei sukėlė nuostolių už dešimtis milijonų dolerių nuo tada, kai atsirado prieš kelis metus. Virusas buvo sukurtas Rusijos hakerio Nikitos Kuzmino bei paplito tarp kibernetinių nusikaltėlių su rumuno Mihai Paunescu pagalba. Visi jie jau suimti, o praėjusių metų gruodžio mėn buvo sulaikytas ir D. Calovskis.

D. Calovskis tvirtina, kad yra nekaltas ir neseniai Latvijos valstybinei televizijai sakė, kad neturi nieko bendra su šiuo nusikaltimu: „Galiu tik pasakyti, kad nepažįstu jokių Rusijos ar Rumunijos piliečių. Iš tiesų apie „Gozi“ virusą nieko net nežinau. Niekam nepadėjau įgyvendinti jokių schemų ar uždirbti pinigų“.

Ieškomas JAV

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) kaltina D. Calovskį kompiuterinio kodo patobulinimu, kas padėjo pakeisti bankų internetinių svetainių veikimą. FTB turi įtarimų, kad tokiu būdu buvo siekiama išgauti iš žmonių asmeninę informaciją ir pagrobti pinigus iš jų asmeninių sąskaitų. Jei D. Calovskis būtų pripažintas kaltu JAV, jam grėstų 67 metai kalėjimo.

Tačiau reikalavimas išduoti D. Celovskį JAV sukėlė karštus debatus tarp latvių, į kurį įsitraukė valstybės ministrai. Užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevics, priklausantis centro dešiniųjų Reformos partijai, laikosi nuomonės, kad hakeris neturi būti išduodamas JAV.

„Maksimali bausmė Latvijoje už nusikaltimus, kuriais jis įtariamas, yra apie 10 metų įkalinimo, tačiau bausmė, kuri jam gresia Jungtinėse Valstijose reikštų įkalinimą iki gyvos galvos“, - sako E. Rinkevics bei priduria, jog nėra aišku, ar nusikaltimai, kuriais jis įtariamas, buvo įvykdyti Latvijoje, ar JAV, taip pat nėra aišku, ar jis galės atlikti bausmę Latvijoje, jei bus išduotas JAV.