Šiuo metu straipsnių „perspėjančių“ lietuvius apie Europos Sąjungą galima rasti pagrindiniuose šalies laikraščiuose, o internete puslapių „MES PRIEŠ [kažkas susiję su ES]“ arba „[kažkam susijusiam su ES] – NE!“ - kaip grybų po lietaus. Tiek daug apie tuos nacionalistus girdžiu, kad tapo įdomu pažiūrėti kiek jų yra virtualioje erdvėje, ką iš tikrųjų jie mano: galbūt ir pati rasčiau įtikinamų argumentų prieš ES?

Iš pradžių tikėjausi jų aptikti tik keletą, bet greitai supratau, kad euroskepticizmas internete tikrai paplitęs. Suradus vieną grupę socialiniame tinkle „Facebook“ tuoj pat randu saują kitų, ir jose dar kitų, ir t.t. Temos įvairiausios – nuo pasipriešinimo „Baltic Pride“ eitynėms iki svastikos pavidalu sudėliotų daržovių. Apskritai internete šių grupių rūšys išsiskirsto maždaug taip:

Įvairios tautininkų ir jaunimo organizacijos – jos vertina tautiškumą, lietuvių kalbą ir patriotizmą. Jiems labai patinka Smetona. Dažnai rengia protestus ir eitynes. Populiariausios eitynių temos „Lietuva lietuviams“ ir pan. Puslapiai gan oficialūs ir šių organizacijų beveik kiekviename Lietuvos mieste. Deja, dažnai atsiranda ir antisemitizmo, ir kažkur jau matytų raiščių.

- Žmonės, kurie tvirtina, kad ES yra tiesiog naujoji Sovietų Sąjunga.

- Lietuviai, kurie nenori euro.

- Lietuviai, kurie labai nenori euro – šie nori net žvėriukus sugrąžinti.

- Patriotiški forumų dalyviai – jie mano, kad ES rinkimuose balsuoti iš vis neverta, nes neišeina išrinkti pakankamai įtakingų lietuvių nacionalistų.

- Žmonės, kurie naudoja įvairius nacizmo simbolius, tvirtindami, kad tai - ne nacizmo simboliai.

- Grupės, kurios kalba lyg pagrindinis gyvenimo tikslas būtų buvęs sustabdyti „Baltic Pride“ eitynes ir visus LGBT (lesbietes, gėjus, biseksualius ir transeksualius žmones), užsieniečius ir apskritai nepakankamai grynakraujus lietuvius tučtuojau išvaryti iš Lietuvos.

- Žmonės, kurie gerai pažįsta Lietuvos kultūrą bei politiką ir dalijasi kritika, paremta tikrais faktais – jų labai nedaug.

- Kiti labai pasipiktinę žmonės kurių pagrindinis tikslas nelabai aiškus – jų daug daugiau.

Šių grupių yra išties nemažai, ir visos turi šiokių tokių priekaištų, susiejusių su ES. Žinoma, Europos Sąjunga, kaip ir bet kuri kita organizacija žmonijos istorijoje, nėra tobula. Tačiau grupės su radikaliausiais požiūriais, kurios atvirai naudoja neapykantą kurstančias kalbas, rasizmą, seksizmą, ksenofobiją ir homofobiją savo pasipriešinime ES paprasčiausiai kenkia žmonėms, turintiems pagrįstą ir konstruktyvią kritiką.

Manau, kad kol tarp ES kritikų yra žmonių labiau primenančių 1933m. Vokietiją negu 2013m. Lietuvą, rimtai žvelgti į juos nelengva.

Parengė Urtė Peteris