„Vokietija atlieka pagrindinį vaidmenį politikos kūrimo bei Europos pinigų sąjungos vystymosi procesuose“, – pažymėjo TVF misijos Vokietijoje vadovas Subiras Lallas, kalbėdamas apie kasmetinę organizacijos ataskaitą apie šią šalį.

Ataskaitoje teigiama, kad aiški bendroji vizija užtikrintų glaudesnę ekonominę ir finansinę integraciją euro zonoje bei patenkintų ūkio, verslo ir finansinių rinkų lūkesčius.

Politinio neapibrėžtumo sumažinimas padėtų ne tik euro zonai, bet ir pačiai Vokietijai, kurios verslas užėmė laukimo poziciją, o tai reiškia, kad tikimasi daugiau aiškumo euro zonoje.

„Nepaisant nustatytų stiprių pagrindų, didelis neapibrėžtumas dėl euro zonos bei pačios Vokietijos sulaiko šalį nuo veržlesnio augimo“, – tvirtina TVF atstovas.

TVF taip pat įspėja didžiausią Europos ekonomiką vengti fiskalinės konsolidacijos ir pranašauja silpną ekonominį aktyvumą 2013 metais ir tik 0,3 proc. ekonomikos augimo rodiklį.

Kaip teigia TVF atstovas, tarp Vokietijos prioritetų yra bankinės sistemos stiprinimas ir finansinė reforma tiek šalies, tiek ir regioniniu lygiu.

TVF dėmesys Vokietijos vaidmeniui euro zonos lygiu paremtas Vokietijos augančiu susitelkimu į rugsėjo 22 d. rinkimus.

Artėjantys rinkimai, kuriuose kanclerei Angelai Merkel žadamas užtikrintas laimėjimas, gali užkirsti kelią prieštaringiems politiniams ginčams dėl bankų sąjungos įkūrimo ir galimo Graikijos skolos sumažinimo.

Prešrinkiminis periodas – tai A. Merkel atsargumo dėl euro zonos metų finalas.

Nepaisant pasitikėjimo neginčytinu Vokietijos lyderiavimu Europos Sąjungoje (ES) dėl sąlyginės šios valstybės ekonominės stiprybės, A. Merkel dažnai kėlė susierzinimą euro zonos kolegoms savo sprendimų priėmimo stiliumi bei susitelkimu į fiskalinę konsolidaciją. Šiuo metu visos šios pajėgos sutelktos į priešrinkiminę kampaniją.

Socialdemokratas Peeras Steinbrueckas teigia, kad šaltakraujiškas A. Merkel požiūris į ES sąlygotas kanclerės augančio populiarumo Rytų Vokietijoje.