Vokietijos iniciatyvos, skirtos taisyklių dėl duomenų apsaugos gerinimui ir griežtinimui, aktyviai plėtojamos toliau. „Jungtinių Valstijų įmonėms, nesilaikančioms šių standartų, turi būti uždrausta vykdyti veiklą Europos rinkoje“, – interviu dienraščiui „Die Welt“ sakė Vokietijos teisingumo ministrė Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, kalbėdama apie Vokietijos siūlymą priimti geresnes visą Europos Sąjungą (ES) apimančias taisykles, reglamentuojančias asmeninių duomenų apsaugą.

Remiantis Vokietijos teisingumo ministrės žodžiais, įmonės, teikusios asmeninę savo vartotojų informaciją tretiesiems asmenims, turi būti baudžiamos. Tačiau S. Leutheusser-Schnarrenberger siūlymas neatrodo realistiškas. Kaip rašo www.neurope.eu, tai reikštų tokių įmonių kaip „Facebook“ ar „Google“ uždraudimą (abi buvo įsivėlusios į pastarąjį skandalą dėl E. Snowdeno), o tai mažai tikėtina dėl šių įmonių stiprių pozicijų rinkoje.

S. Leutheusser-Schnarrenberger prašo naujo geresnio ES įstatymų nustatymo tam, kad informacija būtų apsaugota nuo šnipinėjimo. Vokietijos įstatymai šioje srityje turėtų tapti standartu visai ES, nes jie daug griežtesni, nei atitinkami įstatymai kitose šalyse.

Vokietijos teisingumo ir užsienio reikalų ministrai šiuo klausimu jau kreipėsi į ES laišku, išplatintu liepos 24 d., siūlydami praplėsti 1966 m. Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, įtraukiant į jį moderniąsias komunikacijos priemones: elektroninius laiškus, trumpąsias žinutes bei socialinius tinklus.

„Mes norime panaudoti dabartinius ginčus tam, kad būtų pradėta iniciatyva, apibrėžianti neatimamą teisę į privatumą šiomis sąlygomis,“ - laiške rašo ministrai.