Sutartis bus oficialiai paskelbta šeštadienį ir teisiškai įsigalios rugpjūčio 6 d. Kinijos įmonės, sutikusios su sutartyje numatytais punktais, išvengs muitų, kuriuos ketino įvesti 28 ES valstybės.

Kaip praneša Reuters, Europos Komisija (EK), kuri atlieka vykdančiojo EU organo vaidmenį, pareiškė, kad sulaukė beveik vienbalsio palaikymo, bet atsisakė pateikti detalių dėl bet kokių galimai susilaikiusiųjų per balsavimą valstybių.

„Mes negalime atskleisti detalių. Didžioji dauguma valstybių narių balsavo už. Nei viena šalis nebalsavo prieš“, - teigė EK atstovas.

ES prekybos vadovas ir jo kolega iš Kinijos praėjusio mėnesio pabaigoje sutarė dėl nustatomų minimalių kolektorių iš Kinijos įkainių, kurie atitinka vidutines rinkos kainas.

Europos saulės kolektorių gamintojai apkaltino Kiniją pelnymusi iš didžiulių valstybinių subsidijų, kas leidžia jai nustatyti apie 21 mlrd. eurų (virš 72 mlrd. litų) dempingą už kolektorius, parduodamus kainomis, mažesnėmis nei prekių savikaina.

ES planavo įvesti didelius mokesčius nuo rugpjūčio 6 d., tačiau nenorėdamos įžeisti Kinijos lyderių bei prarasti verslo partnerių antrojoje pagal dydį pasaulio ekonomikos gigantėje, didžioji vyriausybių dalis su Vokietija priešakyje pasipriešino planui bei pritarė kompromisiniam susitarimui.

Europa yra svarbiausia Kinijos prekybos partnerė, o Europos Sąjungai Kinija yra antroji po Jungtinių Valstijų. Kinija kasmet eksportuoja į Europos valstybių bloką prekių už 290 mlrd. eurų (virš 1 trln. litų), į kurią grįžta prekės iš ES už 144 mlrd. eurų (beveik 500 mlrd. litų).