Nutukimo epidemijai plintant Europoje, populiariuose greito maisto produktuose, pavyzdžiui, šaldytoje picoje, ir toliau randama per daug cukraus, druskos ir riebalų. Norėdama pažaboti šią tendenciją, EK strategijos įgyvendinimo, kuri gražintų problemą į 2007 m. lygį.
Tačiau į cukraus pakaitalus, tokius kaip mažo kaloringumo saldiklis aspartamas, žiūrima atsargiai

„Mes norime keistis“, - tvirtina Matthiasas Kückas, Biozoon Food Innovations įmonės savininkas.

M. Kückas priduria, jog jo įmonė siekia įvaldyti maisto apdirbimo technologijas, leisiančias sumažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį paruoštuose maisto produktuose nenaudojant priedų.

„Panaudodami technologinius procesus sieksime, kad naujojo produkto skonio savybės nesiskirtų nuo atitinkamų įprastų maisto produktų“, - teigia jis.

M. Kückas taip pat ir Europos Sąjungos (EU) finansuojamo projekto „Pleasure“ koordinatorius. Šis projektas orientuotas į produktus, priklausančius skirtingoms maisto grupėms: dešreles, picą ar pomidorų padažą.

Tarp projekto mokslininkų tiriamų technologinių sprendimų yra ir netrukus patentavimo sulauksiantis biotechnologinis procesas, apimantis enzymacijos ir fermentacijos procesus cukraus kiekio mažinimui obuolių sultyse.

Taip pat tiriami procesai, kurių metu panaudojamas didelis hidrostatinis spaudimas ar naujojo tipo homogenizatorius. Abi technologijos skirtos druskos ir riebalų pasiskirstymo gerinimui, kas užtikrintų šių komponentų sumažinimą 30 %.

Pagal ES reikalavimus, maisto produktas gali būti ženklinamas kaip „sumažinto kiekio“ tik tuo atveju, jei konkrečios maistingosios medžiagos kiekis yra 30 % mažesnis nei panašiuose produktuose.

Vartotojų įvertinimas

Specialistai teigia, jog maisto produktas gali išlaikyti savo skonio savybes sumažinus druskos kiekį, jei apdorojimo technologijos užtikrina geresnį ingrediento pasiskirstymą.

„Tokiu būdu žmonėms maistas atrodo sūresnis nei yra iš tikrųjų“, - sako Wolfgangas Meyerhofas, Molekulinės genetikos skyriaus vadovas.
Maisto produktų technologas Fredas van de Velde’as teigia, jog eksperimentavimas su maisto produktų sudėtimi nėra naujovė.

Tačiau, F. Van de Velde’o nuomone, vartotojams sužinant apie maisto priedus vis daugiau ir daugiau, priedų nebuvimas kartu su riebalų, druskos ir cukraus kiekio sumažinimu apdorotame maiste tampa „dviem pranašumais“.

Meyerhofas paminėjo, kad gali būti sudėtinga laimėti vartotojų įvertinimą, nes gali atsitikti taip, jog nepaisant pasiūlos jie nebūtų paklausūs.