Balandį Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) paskelbė, jog buvusios Ukrainos premjerės sulaikymas buvo neteisėtas bei pasmerkė jos įkalinimą. Liepos 31 d., trečiadienį, ši nutartis teisiškai įsigalėjo, nes Ukrainos valstybė nusprendė nepateikti apeliacijos prieš šį nuosprendį.

J. Tymošenko yra pradėjusi bylą prieš Kijevo teisėjos sprendimą suimti ją teismo salėje. Vėliau J. Tymošenko nuteista kalėti septynerius metus bei jai skirta atlyginti milijoninę žalą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Ji pripažinta kalta dėl sutarčių su Rusija pasirašymo be vyriausybės pritarimo. Praėjus dvejiems metams J. Tymošenko vis dar įkalinta.

Tolimesnės Strasbūro nutartys teikia vilčių

„EŽTT nuosprendis – moralinis palaikymas J. Tymošenko“, - interviu su DW teigia Winfriedas Schneider-Detersas, buvęs Ukrainos Friedricho Eberto fondo vadovas.

Ukrainos Teisingumo ministerija liepos viduryje paskelbė, kad EŽTT nutartis yra įvykdyta: šiuo metu Ukraina turi naują baudžiamąjį kodeksą, pagal kurį J. Tymošenko nebus laikoma įkalinta tyrimo metu.

Atrodo, jog J. Tymošenko deda viltis į tolimesnius EŽTT sprendimus, kuriame nuo liepos vidurio nagrinėjamos dvi bylos. Vienoje iš jų aiškinamasi, ar J. Tymošenko teismas buvo teisėtas. Jai kartu su opozicine partija „Tėvynė“ bei daugybė Vakarų valstybių vyriausybių abejoja dėl teisėtumo ir kalba apie „neobjektyvų teisingumą“, tačiau Ukrainos vyriausybė kaltinimus atmeta. EŽTT nutarties tikimasi anksčiausiai rudenį.

Humaniškas sprendimas – galima išeitis?

J. Tymošenko įkalinimas toliau kelia įtampą Ukrainos ir Europos Sąjungos (EU) santykiams. Ukraina tikisi, kad asociacijos sutartis bus pasirašyta Rytų partnerystės susitikimo metu lapkričio pabaigoje Vilniuje. Tai nutiestų gaires laisvosios prekybos zonos kūrimui bei taptų svarbiu įvykiu, paskatinsiančiu Ukrainos integraciją į Europą. Tačiau Briuselis iškelė kelias sąlygas, viena kurių – „Tymošenko problemos“ sprendimas.

Viena galimų išeičių yra taip vadinamas „humaniškasis sprendimas“ – J. Tymošenko paleidimas dėl sveikatos būklės.

Jokio paleidimo iš kalėjimo iki 2015 m. rinkimų?

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius yra sakęs keletą kartų, kad J. Tymošenko paleidimas būtų galimas su viena sąlyga – visi teisminiai nagrinėjimai turi būti užbaigti. Teismas dėl mokesčių mokėjimo vengimo atidėliojamas kelis mėnesius, nes J. Tymošenko atsisako dalyvauti. Yra ir kitų kaltinimų buvusiai opozicijos lyderei, įskaitant įtarimus dėl parlamento nario užsakomosios žmogžudystės 1990-siais.

Mažai kas tiki, kad J. Tymošenko gali būti paleista iš kalėjimo artimiausiu metu. „V. Janukovyčius negali rizikuoti paleisdamas J. Tymošenko ir deportuodamas ją į Vokietiją“ – sako W. Schneider-Detersas ir priduria, kad J. Tymošenko padarytų „viską, kas tik įmanoma tam, kad užkirstų kelią jo perrinkimui 2015 m.“.