Susitarimu buvo nustatyta minimali kaina iš Kinijos į ES įvežamiems fotovoltų moduliams, tačiau apie konkrečias susitarimo detales nepranešama.

Visgi 750 Europos saulininkų vienijantis „Aljansas už prieinamą saulės energetiką AFASE” skatina šalis nares susilaikyti nuo pritarimo šiam pasiūlymui dirbtiniai nustatyti kainas fotovoltų moduliams.

Aljanso, atsakingo už 77 tūkst. darbo vietų saulės energetikos pramonėje Europoje, nuomone, toks susitarimas būtų nepriimtinas senojo žemyno fotovoltų modulių instaliuotojams ir projektų vystytojams.

„Nerimą kelia tai, kad susitarimas neleis lanksčiai nustatyti kainų ir mažinti instaliuotojų patiriamų išlaidų”, - sakė Aljanso valdybos pirmininkas Torstenas Prigjušas.

Todėl, Aljanso valdybos pirmininko teigimu, šiandieninis susitarimas paspartins jau įsibėgėjantį darbo vietų skaičiaus mažėjimą saulės energetikos sektoriuje Europoje.

„Jei susitarimas bus patvirtintas, mums teks atleisti darbuotojus ES, o savo verslus perkelti už Europos ribų, kur paklausa saulės energetikai sparčiai auga”, - sakė T.Prigjušas.

Nuo birželio 5 d., kai buvo pristatyti muitai fotovoltų moduliams, įvežamiems iš Kinijos, paklausa ES rinkoje smarkiai smuko, o kelios žinomos Europos kompanijos, tokios kaip Vokietijos „Gehrlicher Solar AG”, pradėjo bankroto procedūras.

Šiemet paskelbtoje nepriklausomo Šveicarijos tyrimų instituto „Prognos” studijoje teigiama, kad bet kokių muitų fotovoltų moduliams įvedimas automatiškai sukeltų paklausos smukimą, sąlygojantį darbo vietų mažinimą.

Įvedus 60 proc. muitą per ateinančius 3 metus Europoje gali būti sunaikinta iki 242 tūkst. darbo vietų, sakoma studijos išvadoje.