Nepaisant daugiau kaip dešimtmetį dedamų tarptautinės bendruomenės ir Kongo vyriausybės pastangų, seksualinis smurtas tebėra kasdienis reiškinys. Tačiau ES nusprendė imtis naujos ir inovatyvios programos, kurią vykdys susivienijęs frontas.

Naujos iniciatyvos tikslas yra pažaboti pačias šios problemos šaknis, skatinant naują moterų ir vyrų vaidmens visuomenėje suvokimą. Paversdama vyrus ir moteris pokyčių instrumentais, ši iniciatyva ilgalaikėje perspektyvoje turės daugiau galimybių pasiteisinti. Šis projektas bus vykdomas kartu su Jungtinių Tautų vaikų fondu (UNICEF), Vokietijos visuomene tarptautiniam bendradarbiavimui (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), taip pat Kongo vyriausybe.

Seksualinio smurto aukomis tampa dvi iš penkių moterų

Anot tyrimo, kurį 2010 metais atliko Amerikos medicinos asociacijos žurnalas („The Journal of the American Medical Association“), seksualinį smurtą per savo gyvenimą patiria 39,7 proc. moterų, gyvenančių Kongo rytiniame regione. Dažniausiai tai būna išžaginimas. Rytų Kongas ne veltui vadinamas pavojingiausia pasaulio vieta moterims. Teigiama, kad išžaginimas Konge yra tiesiog gyvenimo realija.

Tai patvirtina ir 16 metų Noelis Rwabirinba, dvejus metus priklausęs vienai karinei formuotei. „Jei pamatome merginas, tai mūsų teisė... Mes galime jomis naudotis“, - teigė jis. Tai paliudija, kad žaginimai Konge laikomi normaliu reiškiniu.

Europos Komisijos narys Andris Piebalgas, atsakingas už vystymąsi, džiaugiasi, kad buvo imtasi šios naujos iniciatyvos.

„Nepriimtina, kad tiek daug jaunų merginų ir moterų tampa nebaudžiamo smurto aukomis ir neturi galimybių gauti išsilavinimą. Maža to, jokia tvari plėtra mūsų šalyse partnerėse neįsivaizduojama be visų tarpininkų dalyvavimo. Neturime pamiršti, kad moterys yra pačioje Afrikos augimo širdyje“, - teigė jis.