MyEP domėjosi, kaip vasarą planuoja leisti mūsų šalies atstovai.

Dėmesys šeimoms ir Žemaitijos krikšto iškilmėms

Po praėjusią savaitę Vilniuje praūžusios ES ir Lotynų Amerikos šalių parlamentinės asamblėjos EuroLat, tik neseniai svečius išlydėjusi konservatorė Laima Andrikienė teigia liepos pabaigą praleisianti sostinėje. Planuose - darbo ataskaitos platinimas, birželio mėnesį Vilniuje vykusios tarptautinės konferencijos „Vertybės ir politika. Krikščioniškosios Europos šaknys“ medžiagos redagavimas ir apie tai rugsėjį ruošiama išleisti knyga.

Rugpjūtį parlamentarė numačiusi skirti mokslams. „Visi mano padėjėjai atostogaus, o aš tikriausiai keletą savaičių iki mėnesio pabaigos, kai nereikės vykti į posėdžius Briuselyje ir Strasbūre, skirsiu dar vienos užsienio kalbos mokymuisi. Būtinai dalyvausiu Žemaičių krikšto jubiliejaus iškilmėse Telšiuose rugpjūčio 4-ąją, į kurias esu pakviesta JE Telšių vyskupo Jono Borutos“,- atsakyme MyEP rašė L. Andrikienė.

Atostogų būtent Lietuvoje laukia ir jaunoji europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. „Bus ne vien poilsis, bet ir laikas tiems susitikimams, kuriuos vis atidėdavau dėl laiko stokos - su draugais, giminėmis. Taip pat kiti vasaros susitikimai, bendraminčių sąskrydžiai. Lankiausi ir TS-LKD vasaros sąskrydyje, ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąskrydyje Ariogaloje taip pat planuoju būti. Skirsiu laiko ir pasiruošimui ateinačiam politiniam sezonui“,- lūkesčiais dalijasi parlamentarė.
Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė

Į Žemaitijos krikšto metines vykti ruošiasi ir konservatorius Vytautas Landsbergis. Nors politikas neplanuoja ruoštis rinkimams į Europos Parlamentą, vasara nusimato kupina renginių Lietuvoje, o vasaros pabaigoje parlamentaras dalyvaus Lietuvos Sąjūdžio mitingo minėjime prie Adomo Mickevičiaus paminklo, Laisvės dienos renginiuose.

Skaitinių laikas

Socialdemokratas Justas Paleckis planuoja tęsti savo atostogų Lietuvoje tradiciją ir ilsėtis Palangoje bei namuose Vilniuje.

„Turiu ne itin gerą įprotį – kai darbo Europos Parlamente metu nespėju perskaityti be pačių skubiausių dokumentų, reikšmingų publikacijų, atidedu visa tai ant rašomojo stalo. Per metus mano kambaryje Vilniuje susikaupia didžiulės krūvos ne tik ant stalo, bet ir ant palangės, lentynų. Ten pat atsiduria ir kelios dešimtys knygų – grožinės literatūros, memuarinės ir politinės - kurias tik pavartęs atidedu atostogoms. Tad vietoj poilsio tenka „eiti lažą“ - peržiūrėti atidėtus dokumentus bei publikacijas. Knygas skaitau su malonumu, tik ne visas spėju“,- prisipažįsta parlamentaras.

Reginių sąraše pasižymėjęs apsilankymą socialdemokratų jaunimo stovykloje, J. Paleckis teigia dalyvausiąs ir Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejaus šventėje. Politikas nemano apleisti ir šiųmetinės kultūros renginių sostinės Druskininkų - čia viliasi pamatyti Rimo Tumino vardo teatro festivalyje planuojamus parodyti spektaklius.
Justas Vincas Paleckis

„Rinkimams į Europos Parlamentą ruošiuosi, nes man svarbu, kad juose gerai pasirodytų socialdemokratai. Aš pats vargu, ar kandidatuosiu – trečios kadencijos jau būtų per daug“,- svarsto J. Paleckis.

Rinkimuose dalyvauti ir tam rimtai ruoštis užsibrėžusi Vilija Blinkevičiūtė taip pat susitiks su socialdemokratų jaunimu. Jiems parlamentarė pristatys Europos piliečių metus.

„Šią vasarą tradiciškai atostogausiu gimtojoje Linkuvoje ir prie Baltijos jūros. Rugpjūčio mėnesį pradėsiu ruoštis Europos Parlamento rudens sesijai, kurioje reikės pristatyti mano rengiamą pranešimą apie socialinės apsaugos problemas,- planais dalijasi V. Blinkevičiūtė.

Varžysis su vėju

Vasarą mėgstamai sporto šakai laiko skirs socialdemokratas Zigmantas Balčytis. Politikas žais lauko tenisą, dalyvaus turnyruose. Į svečias šalis pasidairyti nevyks - politikas apsilankys didžiausiose šventėse, kaip teigė, tam suplanuoti visi vasaros savaitgaliai.

O štai frakcijos „Laisvės ir demokratijos Europa“ vicepirmininkas Rolandas Paksas laukia gero oro. „Sportinė aviacija yra mano gyvenimo aistra, todėl net ir per atostogas ji turi privilegiją - su bičiuliais, tikrais mūsų akrobatinio skraidymo asais, stengiamės nepraleisti progos paskraidyti aeroklubo organizuojamose aviacijos šventėse visoje Lietuvoje. Be to, lėkti motociklu su vėju man taip pat didžiulis malonumas. Tikiuosi pilnai įkrauti bateriją naujam politiniam sezonui”,- pabrėžė R. Paksas.
Rolandas Paksas

Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos atstovė Justina Vitkauskaitė-Bernard laisvas savaites skirs šeimai ir artimiesiems.

„Kadangi mano šeima yra ir Briuselyje, ir Lietuvoje, tai [laiką- aut. past.] teks derinti. Renginių iki pat šiolei buvo tikrai daug, nemažai nusimato ir rudenį, ypač turint omeny Lietuvos pirmininkavimą, tad rugpjūtį tiek Lietuvoje, tiek Briuselyje man, kaip ir daugeliui, norisi tiesiog ramiai atsipūsti, pasidžiaugti vasara, artimaisiais, draugais. Darbų yra visada ir bus visada, jei pats savęs nesustabdysi... O šiek tiek stabtelėti visuomet sveika, tiek sau pačiam, tiek dėl būsimų
darbų kokybės, tiek dėl artimųjų“, - dalijosi pastebėjimais Europos parlamento narė.

EP pirmininkas pasiners į 1913-ųju Europą

„Įsisupę į knygas“, - taip vienu sakiniu apibendrino Europos Parlamento informacijos biuras, pasiteiravęs parlamentarų, kaip šie praleisiantys vasaros atostogas.

Pats EP pirmininkas Martinas Schulzas rekomenduoja šių dienų vokiečių žurnalisto ir meno istoriko Floriano Illieso knygą „1913: šimtmečio vasara“( vok. 1913: Der Sommer des Jahrhunderts), supažindinančią su prieškarine Europa.

„Ši knyga – tai priminimas, kokia gali būti turtinga Europos kultūra, kai vyrauja bendradarbiavimas, atvirumas ir tolerancija. Drauge tai priminimas, koks trapus gali būti šis būvis ir kaip turime stengtis, kad jį išsaugotume, įskaitant ir bendrų institucijų, kurių tuomet neturėjome, pagalba“, - informacijos biurui sakė M. Schulzas.

Laukia darbai

Nors per vasaros pertrauką Europos Parlamente nevyks jokie oficialūs posėdžiai, informacijos biuras skelbia, kad darbai nesustos.

Tikimasi, kad europarlamentarai ruošis balsavimui dėl ilgalaikio biudžeto, bankų sąjungos kūrimo, asmens duomenų apsaugos reformos, tabako direktyvos ir paramos biodegalams ribojimo.

EP narių rudenį laukia balsavimas dėl ilgalaikį ES biudžetą įgyvendinančių teisės aktų, žemės ūkio politikos reformos, tabako direktyvos atnaujinimo ir paramos „maistiniams“ biodegalams ribojimo.
Jie taip pat spręs dėl naujų asmens duomenų apsaugos taisyklių ir pradės tyrimą dėl JAV šnipinėjimo programų, įskaitant „Prism“.

Be to, Europos Parlamento darbotvarkėje – bankų priežiūros ir pertvarkymo mechanizmų ES lygmeniu kūrimas.