Vienoje ES bendrosios rinkos ataskaitoje tvirtinama, kad ji (bendroji rinka –DELFI) „daugumos, o gal net visų apžvalgininkų muomone, ES, taigi ir Didžiajai Britanijai, davė apčiuopiamų ekonominių rezultatų“ ir „visoje ES išplatino Didžiosios Britanijos liberalųjį politikos modelį“.

„Plačiai sutariama, kad (bendroji rinka) sudaro pačią ES plėtros esmę, kad ji skatino valstybių narių augimą bei klestėjimą ir kad ji toliau turėtų tai daryti. Visa tai reiškia, kad bendroji rinka dar kartą galėtų atsidurti arčiau Europos politinių debatų centro. Tai atvertų galimybes Didžiajai Britanijai“, - priduriama ataskaitoje.

Tačiau joje pažymima, kad bendrosios rinkos reguliavimas sukūrė „reguliacinius rėmus, kuriuose kai kuriems dalyviams sunku vykdyti savo veiklą arba ji tampa pernelyg apsunkinta“.

Ši ES bendrosios rinkos apžvalga yra viena iš pirmų šešių vadinamos „kompetencijų pusiausvyros“ apžvalgos ataskaitų, kurias 2012 metų liepą pradėjo rengti užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague`as.

Jos rezultatai buvo paremti daugiau kaip 500 asmeniškai pateiktų dokumentų. Iki 2014 metų rudens turėtų pasirodyti dar 26 atskiros ataskaitos.

Šios apžvalgos gali tapti pagrindu deryboms dėl naujų Didžiosios Britanijos narystės ES sąlygų. Anksčiau šiais metais Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pareiškė toliau sieksiantis didesnio šalies savarankiškumo ir surengsiantis referendumą dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES, jeigu jo Konservatorių partija laimės sekančius parlamento rinkimus.

Tačiau ataskaitoje apie sveikatos politiką išreiškiami būgštavimai, kad su sveikata tiesiogiai nesusiję įstatymai, pavyzdžiui, prieštaringai vertinama darbo laiko direktyva, reguliuojanti darbo valandų per savaitę skaičių, gali turėti neigiamos įtakos Didžiosios Britanijos nacionalinei sveikatos tarnybai.

Ataskaitų autoriai taip pat tikina, kad bet kokie sprendimai dėl ES mokesčių politikos turėtų būti priimami vienbalsiai, o ne balsų dauguma.

Ataskaitos dėl pagalbos vystymuisi ir užsienio politikos taip pat siūlo remti ES veiksmus, pažymėdamos, jog „glaudžiai išsidėstę Didžiosios Britanijos ir ES vystymosi siekiai … reiškia, jog ES gali tapti priemone, dauginančia Didžiosios Britanijos politikos prioritetus ir įtaką“.

Viename pranešime W. Hague`as komentavo, kad šios ataskaitos „vienoje vietoje sukaupia plataus spektro įrodymus, kurie pateikia tikslų ir kruopštų vaizdą, kokią įtaką Europos Sąjunga daro kasdieniam mūsų gyvenimui“.

Šios ataskaitos vertingai prisideda ne tik prie diskusijų šalies viduje, bet ir prie debatų, kurie dėl ES ateities vyksta kitose Europos šalyse, pridūrė jis.

Tačiau Didžiosios Britanijos Nepriklausomybės partijos, pasisakančios už pasitraukimą iš ES, lyderis Nigelis Farage`as apkaltino vyriausybę „nenuoširdumu“ ir pareiškė, kad ši apžvalga tėra „beprasmiškas ir ciniškas viešųjų ryšių žingsnis“.

Jis tvirtina, kad nuo 2010 metų, kai buvo suformuota koalicinė vyriausybė, įsigaliojo 400 naujų įstatymų, kainavusių Didžiosios Britanijos įmonėms 626 mln. svarų (2,5 mlrd. litų) per metus.