Tarptautinė žmonių teisių federacija Šumano aikštėje, aplink kurią išsidėstę Europos Komisijos pastatai, organizavo piketą su plakatais, kuriuose pavaizduoti baltarusių politinių kalinių portretai.

Protestuotojai skandavo „Laisvę politiniams kaliniams“ ir „Išlaisvinkite juos tuoj pat!“. Jie vilkėjo marškinėlius, ant kurių pavaizduotas Baltarusijos teisių gynėjas Alesis Beliackis, kuris jau dvejus metus kali už grotų ir yra pripažintas politiniu kaliniu.

„Baltarusijos užsienio reikalų ministras V. Makėjus šiandien atvyko į Briuselį pietums, tuo metu kai 12 politinių kalinių Baltarusijoje negali normaliai maitintis, sėdėdami kalėjimuose“, - prieš akcijos pradžią pareiškė organizatorių atstovas Antoine'as Madelanas. Jo teigimu, Europos Sąjunga veda derybas su teisių pažeidėjais.

A. Madelano nuomone, jei V. Makėjui nebetaikomos vizų režimo į ES sankcijos, tuomet turi būti užtikrintos žmogaus teisės ir išlaisvinti Baltarusijos politiniai kaliniai.

Protesto akcija truko apie pusvalandį.

MyEP primena, kad Rytų partnerystės užsienio reikalų ministrų susitikimas vyko vakar Briuselyje, kurio metu buvo aptariama situacija Rytų valstybėse, taip pat ruošiamasi artėjančiam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui, kuris lapkričio 28-29 dienomis vyks Vilniuje.

Baltarusijos ministras atvyko į Briuselį ES užsienio reikalų ministrės Catherine Ashton ir Europos Komisijos nario Stefano Fule kvietimu. Tai pirmasis V. Makėjaus vizitas į Europą po prezidento rinkimų, vykusių 2010 metais, kai jis kaip ir daugelis aukštų Baltarusijos pareigūnų pateko į ES „juodąjį sąrašą“, kaip asmuo, susijęs su žiauriu susidorojimu su gruodžio 19 dieną vykusios protesto akcijos dalyviais. Tą akimirką V. Makėjus vadovavo prezidento administracijai.