Jų pasirinkimas – nuo istorijos ir ekonomikos traktatų iki kūrinių apie Afriką, optimizmą, akademinį gyvenimą ir pramoginio turinio skaitinių.

Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas rekomenduoja didelio populiarumo Vokietijoje sulaukusią žurnalisto ir meno istoriko Floriano Illieso knygą „1913: šimtmečio vasara“( vok. 1913: Der Sommer des Jahrhunderts).

„Ši knyga – tai priminimas, kokia gali būti turtinga Europos kultūra, kai vyrauja bendradarbiavimas, atvirumas ir tolerancija. Drauge tai priminimas, koks trapus gali būti šis būvis ir kaip turime stengtis, kad jį išsaugotume, įskaitant ir bendrų institucijų, kurių tuomet neturėjome, pagalba“, – kalbėjo M. Schulzas.

„Per vasaros pertrauką grįžtu į savo šeimos ūkį Elzase, kur darbo tikrai netrūksta, o skaitymui beveik nelieka laiko. Visgi jei rasčiau laisvą minutę, su mielu noru paskaityčiau Josepho Stiglitzo „Globalizaciją ir jos nesėkmes“ (angl. Globalisation and its Discontents)“, – kalbėjo Europos liaudies partijos frakcijos pirmininkas Josephas Daul (Prancūzija).

„Planuoju skaityti Yasmina Khadra knygą „Afrikietiška lygtis“ (pranc. L'equation africaine). Jos autorius suteikia skaitytojui galimybę giliau pažvelgti į skirtingas kultūras, daugiausia arabų ir afrikiečių. Mėgstu derinti skaitymą su kelionėmis į kraštus, apie kuriuos rašoma“, – kalbėjo Socialistų ir demokratų lyderis Hannesas Swoboda (Austrija).

„Norėčiau rekomenduoti Johno Williamso knygą „Stoner“. Ši 1965 m. pasirodžiusi ir naujai išleista knyga pagaliau sulaukė pasisekimo, kurio neabejotinai nusipelno. Knygos istorija ir herojus yra nepamirštami“, – pažymėjo Liberalų ir demokratų lyderis Guy Verhofstadtas (Belgija).

„Skaitysiu Matto Ridley knygą „Racionalus optimistas“ (angl. Rational optimist), kurioje pasakojama, kaip iš kartos į kartą augant pragyvenimo lygiui žmonės vis tiek nesiliauja galvoję, jog laukia pragaištinga ateitis. Žvelgdamas į gyvenimą optimisto žvilgsniu autorius teigia, jog progresas ir pokyčiai padės įveikti bet kokius iššūkius“, – teigė Konservatorių ir reformistų lyderis Martinas Callananas (Jungtinė Karalystė).

Savo ruožtu Vieningųjų kairiųjų lyderė Gabriele Zimmer (Vokietija) šią vasarą rengiasi perskaityti bent keletą knygų, tarp kurių Christoph Hein kūrinys „Weiskerns Nachlass“. „Jame autorius kalba apie šiuolaikines problemas, tokias kaip sukčiavimas, nesaugumas akademiniame darbe, taupymo politika universitetuose“, – kalbėjo G. Zimmer.

Vienas iš frakcijos „Laisvės ir demokratijos Europa“ lyderių Enrico Speroni (Italija) pirmenybę teikia Piero Chiara knygoms. „Jei reiktų pasirinkti kurią nors vieną, tai būtų „Pretorius“ (it. Il Pretore di Cuvio). Kodėl? Nes tai lengvai skaitoma ir linksma knyga – kaip tik vasarai“, – pabrėžė E. Speroni.