Švietimo ir kultūros komitete lankėsi Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, kuris pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus, o antrasis kalbėjo UNICEF narys, kalbėjęs apie vaikus ir jų švietimą.

„Po to mes patvirtinome rezoliuciją dėl formalaus ir neformalaus švietimo, bei dėl tęstinio švietimo. Taip pat posėdžio metu užvirė diskusija dėl Europos Sąjungos ir Lotynų Amerikos darbo dokumentų“, - trumpai pakomentavo švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Edite Estrela.

Ekonomikos reikalų komitete apsilankė užsienio reikalų viceministras Rolandas Kriščiūnas, kuris atsakingas už tarptautinę prekybą. Jis papasakojo apie esamą tarptautinės prekybos padėtį tarp Lietuvos, Europos Sąjungos ir viso kito pasaulio.

„Mes kalbėjome apie derybas su Merkosur šalimis: Brazilija, Argentina, Urugvajus, Paragvajus ir dabar jau Venesuela. Tai iš tiesų labai specifinės ir sunkios derybos. Esame pasirašę laisvosios prekybos sutartį su centrine Amerika, būtent šias derybas mes aptarėme ir su prezidente Dalia Grybauskaite“, - žurnalistams pasakojo Ekonomikos, finansų ir prekybos komiteto pirmininkas Jean-Pierre Audy.

Prekyba žaliavomis tarp ES ir JAV, maisto sauga iš ES į Lotynų Ameriką, strateginė partnerystė, parlamentinės institucijos bendradarbiavimas su Kinija – tai svarbiausi komitete aptariami klausimai.

Naujai išrinkta tvarios plėtros komiteto pirmininkė Lara Comi atskleidė, kad posėdžiaudamas Seime, komitetas praleido daug laiko aiškindamasis ir diskutuodamas dėl skalūninių dujų gavybos, kadangi tai labai kontraversiškas klausimas. Deja, bendro sprendimo rasti nepavyko.
„Manome, kad reikia ir toliau tęsti diskusijas tarp pirmininkaujančios Lietuvos, Europos Parlamento ir Lotynų Amerikos atsakingų institucijų, bei gerinti Europos direktyvą“, - sakė ji.

Taip pat L. Comi vylėsi, kad tarp ES ir Lotynų Amerikos ilgainiui neliks didelio atotrūkio.

„Mes visi priėjome prie bendro sutarimo, kad būtina gerinti IT technologijas ir inovacijas tarp EP ir Lotynų Amerikos šalių, nes būtina sumažinti atotrūkį, kuris egzistuoja. Mes žinome, kad tarp Europos ir Lotynų Amerikos yra vandenynas, bet mes esame vieningi, jei turėsime technines galimybes, galėsime sumažinti atotrūkį tiek informacinių, tiek inovacinių technologijų srityje“, - kalbėjo europarlamentarė.