Kairiosios pakraipos Ekonominių reikalų institutas (IEA) sako, kad nori rasti patikimas gaires tam atvejui, jeigu rinkėjai per referendumą paremtų vadinamąjį „Brexit".

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pažadėjo iš naujo derėtis dėl Didžiosios Britanijos santykių su Europos Sąjunga, o tada, 2017 metais, surengti referendumą.

Konkurso vertinimo komisijoje dirba buvęs britų finansų ministras Nigelas Lawsonas (Naidželas Losonas) ir istorikas bei televizijos laidų vedėjas Davidas Starkey (Deividas Starkis).

"Dabar, kai mums buvo pažadėtas ... referendumas dėl Britanijos ir ES 2017 metais, labai svarbu, kad prieš šį reikšmingą sprendimą vyktų gerai informuojami debatai", - sakoma N.Lawsono pareiškime pristatant "Brexit“ premiją".

IEA redakcijos ir programų direktorius Philipas Boothas (Filipas Butas) sakė, kad konkurso tikslas yra surasti "rimtą ir patikimą planą (ar alternatyvius planus) Britanijai pasitraukti iš ES, jeigu taip būtų pasirinkta per referendumą".

Į premiją gali pretenduoti asmenys, grupės ar institucijos.

Pirmoji premija yra 100 tūkst. eurų, antroji – 10 tūkst. eurų, o trečioji – 5 tūkst. eurų.

Taip pat yra specialus 5 tūkst. eurų prizas geriausiam planui, kurį pateiks ne vyresnis nei 30 metų asmuo.

Britanija nepriklauso 17 valstybių, kurios naudoja eurą, grupei, bet IEA sakė nusprendęs pasiūlyti premiją eurais.

"Premijos valiutos pasirinkimas simbolizuoja faktą, jog vertintojai mano, kad pasitraukimas iš ES turėtų nuvesti prie į išorę orientuotos ir laisvai prekiaujančios Britanijos, o ne prie savimi susirūpinusios Britanijos, bandančios ramstyti savo pačios rinkas ir asmeninį suinteresuotumą", - AFP sakė Ph.Boothas.

Pasak jo, IEA neturi pozicijos dėl to, ar Britanija turėtų pasitraukti iš 28 narių ES, tačiau remia laisvąsias rinkas.

D.Cameronas yra sakęs, kad agituos už Britanijos buvimą ES, kol galės susigrąžinti kai kurias galias iš Briuselio, tačiau daug jo centro dešiniųjų Konservatorių partijos narių norėtų visiško pasitraukimo.