Daugiau apie jų požiūrių į ES ateitį skirtumus sužinojo EP puslapio „Facebook’e“ gerbėjai, kurie dalyvavo virtualioje diskusijoje ir uždavė klausimus. Pateikiame keletą atsakymų į juos.

„Aš įsitikinęs, kad reikia mažiau Europos. Manau, jog Europa jau dabar pernelyg kišasi į daugelį sričių ir naikina mūsų individualias tautines tapatybes“, – kalbėjo Konservatorių ir reformistų lyderis M. Callananas.

„Daugiau Europos reiškia bendras pastangas kovojant su recesija ir nedarbu, o taip pat geriau kontroliuojant finansų rinkas, ypač naudojantis bankų sąjungos priemonėmis“, – pažymėjo Žaliųjų lyderė R. Harms.

Jų nuomonės taip pat išsiskyrė dėl tolesnės ES plėtros. „Apskritai palaikau plėtrą ir manau, kad platesnė ir seklesnė Europa yra geriau nei mažesnė ir gilesnė“, – pažymėjo M. Callanans.

Tuo tarpu R. Harms manymu, pirmiau reikėtų labiau integruotis viduje, o vėliau spręsti dėl plėtros.

Abu politikai sulaukė klausimų apie JAV galimai vykdomą europiečių ir ES institucijų šnipinėjimą.

„Kol kas nematėme jokių įrodymų ir prieš darant skubotus vertinimus vertėtų prisiminti, kiek daug kartų žvalgybos tarnybų surinkta informacija padėjo užkirsti kelią teroristiniams išpuoliams“, – pabrėžė M. Callananas.

Pasak R. Harms, „institucijos, politikai ir piliečiai neturėtų būti slaptųjų tarnybų taikiniais be stiprios stabdžių ir atsvarų sistemos“.

Internautai taip pat klausė, kaip padaryti ES demokratiškesnę.

„Atsakymas būtų grąžinti daugiau galių valstybėms narėms, t. y. politiniams dariniams, su kuriais žmonės labiau sieja save“, – teigė Konservatorių ir reformistų lyderis.

„Pasisakome už piliečių Europą. Tokios piliečių iniciatyvos kaip „Vanduo yra žmogaus teisė“ rodo, kad jų balsas gali būti girdimas Europos Sąjungoje“, – kalbėjo Žaliųjų atstovė.