Vokietijos Demografinių tyrimų instituto mokslininkai išsiaiškino, kad gimstamumas 28-iose Europos šalyse krito paraleliai su nedarbo lygio augimu.

Ypač tai susiję su jaunais žmonėmis iki 25 metų ir pietų Europos gyventojais, pavyzdžiui, Ispanija.

Ekonomikos ir gimstamumo santykį mokslininkai jau seniai aptarinėja, tačiau vienareikšmių išvadų šiuo klausimu kol kas nėra. Vokietijos mokslininkai mano, kad jų darbas parodo: nedarbo lygis šiuolaikinėse Europos šalyse iš tiesų veikia gimstamumo lygį.

Ne laikas gimdyti?

„Finansinė krizė atėjo į Europą tuo metu, kai gimstamumas daugelyje Europos šalių ėmė didėti“, - teigia demografė Michaela Kreyenfeld.

Anot jos, dėl ekonominės krizės kai kuriose šalyse augimas sustojo, o kai kuriose – ėmė sparčiai kristi.

Ispanijoje gimdymų vienai moteriai skaičius krito 8 proc. nuo 2008 iki 2011 metų, kai nedarbo lygis šalyje užaugo nuo 8,3 proc. iki 11,3 proc.

Gimstamumas taip pat mažėjo ir Vengrijoje, Airijoje, Kroatijoje ir Latvijoje. Gimstamumo lygio augimas sumažėjo Čekijoje, Lenkijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Tačiau Vokietijoje ir Šveicarijoje, kurios krizę išgyveno pakankamai lengvai, gimstamumo lygis beveik nepakito.

Ypač atsargiai į vaikų gimdymą žiūri jauni žmonės iki 25 metų, kurie bijo prarasti darbą. Tyrėjai mano, kad daugelis iš jų planus turėti vaikų atidėjo vėlesniam laikui, o ne atsisakė jų apskritai.