Apie iš vienos jaunesnių Europos Sąjungos narių kilusios ir tarptautinę patirtį vertinančios jaunuolės lūkesčius ir įspūdžius domėjosi MyEP.

Kaip sugalvojai atlikti penkis mėnesius trunkančią stažuotę? 

Tiesiog užpildžiau paraišką baigusi studijas Nyderlanduose, kur Mastrichto universitete metus intensyviai studijavau Public Policy and Human Developement magistro programą. Po šių studijų svarsčiau, ko imtis toliau ir stažuotė Parlamente atrodė puiki galimybė. Iš vienos pusės, tai buvo mano pačios sprendimas, bet, kitą vertus, juk turėjau labai daug draugų, kurie studijavo, pavyzdžiui, Europos studijas, tad ši atmosfera paskatino intensyvias diskusijas apie praktikų ir stažuočių galimybes.


Be to, kad svarbu turėti universitetinį išsilavinimą, ar sudėtinga būti atrinktai į stažuotojus?

Registracija tėra internete užpildoma forma ir ypač stažuotei Europos Parlamente tai labai paprasta – tereikia užpildyti klausimyną, pateikti trumpą motyvaciją, ir, jei atrenka tave, nusiųsti dokumentus, kurie patvirtina, kad turi tam tikrą išsilavinimą.

Sritys, su kuriomis norėtum susipažinti atlikdamas stažuotę priklauso nuo tavo pasirinkimo. Europos Parlamentas siūlo daugybę sričių: išorės, vidaus politiką, komunikaciją, vertimus, finansus ir kitas.


Mokama stažuotė suteikia teises į stipendiją. Ar jos pakanka gyvenant Liuksemburge?
 

Mano stipendija siekė 1200 eurų į mėnesį. Kambario nuoma Liuksemburge atsiėjo 750 per mėnesį ir tai yra didelė suma. Kambarį turi susirasti pats stažuotojas. Tai - pati sunkiausia užduotis stažuotės laikotarpiu ir tai ne mano vienos nuomonė – visi atlikusieji stažuotę atsakytų taip pat. Kita vertus, visgi netenka labai taupyti pinigų, nors ir negyveni prabangiai. Stipendija leido apsirūpinti pagrindinėmis reikmėmis, tad papildomų pajamų šaltinių man neprireikė.

Kaip atrodydavo Tavo eilinė stažuotės diena Parlamente?

Ji trukdavo nuo devintos ryto iki šeštos vakaro. Darbas nėra labai griežtai administracinis, bet specifinių dalykų tiesiog negali atlikti, net jei nori dirbti daugiau, nei numatyta. Negali to padaryti, nes tam reikia tavo vadovo lygio žinių. Aš darbavausi rizikos valdymo srityje, kuri buvo susijusi su ES narių veiklos įvertinimu, taip pat į stažuotę įėjo ir saugumo dalykai bei tai, kas susiję su Europos Parlamento narių kelionių išlaidomis. Teko užsiimti projektų vadyba – atrinkimu, panašumų patikrinimu. Tai nereikalavo labai daug komunikacinių įgūdžių, labiau pravertė analizės ar paieškos gebėjimai. Vadovai buvo malonūs ir paslaugūs, bet, žinoma, labai sudėtingų užduočių atlikti neleidžia, nors ir esi vertinamas kaip komandos narys.

Koks gyvenimas pasibaigus darbo dienai?

Liuksemburgas labai mažas – daug dalykų jame nenuveiksi. Tačiau jau trečio mėnesio pabaigoje vakare išėjusi į miestą pažinojau beveik visus. Be to, vyksta nuolatiniai susitikimai: kiekvieną trečiadienį kartu su praktikantais susiburdavome MUDAM muziejuje, kur rengiami nemokami muzikos vakarai. Iš viso mieste yra penki – šeši jaukūs kavinės-barai. Kas keisčiausia ir beprotiškiausia – viduje leidžiama rūkyti. 

Parbėgus keliems mėnesiams, beveik pusmečiui po stažuotės patirties, kaip ją vertini?
Niekada nežinai, kur sutikti žmonės tau pagelbės, o žmonių sutikau daugybę. Juk Liuksemburge daug jaunų apie 25-30 m. amžiaus žmonių, su kuriais lengva bendrauti.

Ką veikei vos pasibaigus stažuotei?

Grįžau į Sofiją, ir prisijungiau prie vieno didžiausių Bulgarijos sostinėje vykstančio festivalio „Sofijos dizaino savaitė 2013“ organizatorių komandos. Tai buvo labai įkvepianti kūrybinė patirtis. 

Su kuo dabar sieji savo ateitį?

Greičiausiai mokysiu vaikus ispanų kalbos nuo rugsėjo. Tai „Teach for Bulgaria“ programa, kurios esmė - dvejus metus mokyti to dalyko, kurį išmanai, tad pati galėčiau mokyti ispanų kalbos ir ekonomikos. Mokyti tenka mokyklose, kurių klasėse nemažai tautinių mažumų vaikų, taip pat mokymo įstaigose, kurių moksleivių pasiekiami rezultatai žemesni nei bendras šalies mokyklų vidurkis. Tai programa entuziastingiems jauniems žmonėms, kurie nori mokyti ir pakeisti mokinių gyvenimus.

Ar siūlytumei stažuotis tiems, kurie dvejoja? 

Jei tik atsiranda galimybė, be abejo, turite ja pasinaudoti. Kodėl? Nes tai kita patirtis. Tuo metu, kai atliksite stažuotę, galbūt to nevertinsite, bet vėliau ji praves. Nors administracinis darbas atrodo nuobodus, bet iš kitos pusės – jį tikrai naudinga išmanyti. 

Stažuotė pakeitė tavo požiūrį į Europos Sąjungą?

Visuomet domėjausi ES. Na, ne visuomet, o nuo tada, kai susidūriau su tarptautiniais santykiais. Tuomet pasidarė įdomu palyginti, kas vyksta Europoje, o kas – šalyse-narėse. Kai atlieki stažuotę, pamatai viską iš vidaus, išryškėja problemos ir imi ieškoti jų sprendimo būdų. Pagrindinis sunkumas ir sudėtingumas – poreikis koordinuoti daugybę skirtingų dalykų skirtingose šalyse, laviruoti, kad valstybių narių nuomonės išsiskiria.