EP krikštą priėmė ir naujasis ūkio ministras Evaldas Gustas, kuris vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitete (ITRE) su europarlamentarais diskutavo apie konkurencingesnę ES pramonės politiką ir vidaus rinkos, ypač paslaugų ir skaitmeninės, integraciją.

Kiekvienas ministras, įvertindamas savo galimybes, turi teisę pats pasirinkti darbinę kalbą, kuria pristatinėja prioritetus ir atsakinėja į europarlamentarų klausimus. J. Neverovičius kalbėjo angliškai, o E. Gustas pasirinko gimtąją kalbą.

EP gausu profesionalių vertėjų, tad neiškyla jokių bendravimo problemų ir darbas vyksta sklandžiai, tačiau turint omenyje, kad daugelis susitarimų ir derybų vyksta neoficialioje aplinkoje, kai kuriems Lietuvos atstovams gali tekti gerokai pasistengti, kaip rasti bendrą kalbą.

Pirmasis V. Juknos egzaminas

Liepos 9 dieną žemės ūkio ministras Virgilijus Jukna startavo nuo Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto (AGRI). Dar jo laukia viešnagė Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto apsaugos komitete (ENVI) ir Žuvininkystės komitete (PECH).

Pagrindinis pirmininkaujančios Lietuvos tikslas žemės ūkio srityje – bendrosios žemės ūkio politikos reformos užbaigimas, kuri turi įsigalioti iki 2014 metų. Reforma remiasi siekiu gerinti gyvūnų gerovę bei augalų „sveikatą“. ES bendrąja žemės ūkio politika siekiama daug tikslų: padėti ūkininkams ne tik tiekti pakankamai maisto produktų, bet ir saugoti aplinką, didinti gyvūnų gerovę ir išlaikyti kaimo bendruomenių gyvybingumą.

„Programa yra orientuota į patikimos, augančios ir atviros Europos kūrimą. Tai visapusiška programa, apimanti stabilumo, ekonominio augimo ir regioninio saugumo siekius“, - kalbėjo V. Jukna. Pasak jo, svarbiausia yra skatinti tvarią, inovatyvią bei aplinkai draugišką žemės ir maisto ūkio bei žuvininkystės plėtrą ES.

Tiesa, nors visos ES institucijos pasiekė politinį sutarimą dėl reformos, daugelis komiteto narių akcentavo ministrui, kad ne mažiau svarbus yra praktinis jos įgyvendinimas.

Nauda Lietuvai

Po posėdžio MyEP paprašytas įvertinti, kokia nauda Lietuvai iš planuojamos užbaigti žemės ūkio politikos reformos, ministras įvardijo susietąją paramą.

Pasiektas neblogas jos (susietosios paramos – red. past.) dydis – apie 13 proc. bus, nors buvo siekiama ir daugiau. Susietoji paramai leidžia tam tikrą dalį išmokų susieti su gamyba. Tai yra tiesioginės gamybos skatinimo priemonės. Mes Lietuvoje planuojame didžiąją dalį skirti būtent gyvulininkystei, todėl parama susieta su gamyba, už tam tikras kiekį produkto bus išmoka“, - sakė jis.

Anot V.Juknos, taip pat svarbu paminėti reformoje įvardijamas nacionalines išmokas, kurias bus galima mokėti iki 2020 metų, kas metus mažinant.

Žemės ūkio ministras taip pat kalbėjo apie žemės ūkio produktų eksporto skatinimą,vaisių ir daržovių sektoriaus svarbą bendroje žemės ūkio struktūroje, miškų politiką ir darnaus miškų ūkio principų koordinavimą.

Kiek manevro laisvės turės V. Jukna?

Europarlamentarai atkreipė ministro dėmesį į tai, kad neretai pirmininkaujančios valstybės tikina, jog neturi pakankamai manevro laisvės derybose su Taryba, kuri dažnai keičia nuomonę. Todėl komiteto posėdžio metu kelis kartus nuskambėjo klausimas, kiek V. Jukna jaučia, kad turi laisvės manevrui.

„Mes EP dažnai nusiviliame, kai mums sako „aš neturiu manevro laisvės“. Mums sunku tokią poziciją priimti, bet aš tikiuosi, kad jūs atėjote čia nesurištomis rankomis, mums reikia lankstumo. <....> Kitaip nukentės bendroji žemės ūkio politika“, - teigė konservatorius iš Didžiosios Britanijos Jamesas Nicholsonas.

V.Jukna tikino, kad visas priklauso nuo konstruktyvaus darbo, diskusijų ir pasitikėjimo vieni kitais, todėl viliasi, kad visi bendrai pasieks norimo rezultato.

„Pažadu bendradarbiauti sprendžiant neišspręstų klausimų užbaigimą. Turime ieškoti sprendimų kartu, dirbant tikiuosi, kad konstruktyviai tą ir darysime“, - sakė jis.

Vėliau MyEP paaiškindamas, ką reiškia manevro laisvė, kurios EP nariai tikisi iš ministro, jis pateikė pavyzdį ir pripažino, kad didelės laisvės nėra.

Manevro laisvė apibrėžia, kiek galima vienoje ar kitoje pozicijoje nusileisti. EP siūlė 15 proc. dydžio susietas išmokas, o Europos Taryba – 10-12 proc. Rastas kompromisas – 13 proc. plius 2 proc. baltyminių. <...> Čia yra pasiektas sutarimas, bet didelės laisvės kaip ir nėra...“, -atviravo jis.

Europos apsauga nuo GMO

Žemės ūkio ministrui nepavyko išvengti klausimo apie genetiškai modifikuotų sojos pupelių naudojimą gyvūnų pašarams. Komiteto nariai atkreipė dėmesį, kad įsileidus į Europos Sąjungą Rumuniją ir Bulgariją, po bendriją išplis ne tik pusė milijono naujų žmonių, bet ir„pusė milijono“ genetiškai modifikuotų pupelių. Posėdžio metu buvo išreikšta viltis, kad V. Jukna neleis rumunams ir bulgarams į ES įvežti genetiškai modifikuotų produktų ir gauti iš to tam tikrą ekonominę naudą, kuri prieštarauja visų kitų ES šalių principams.

„Žinome apie baltymų problemą ir GMO sojos panaudojimą, ji naudojama ne tik vištoms ir broileriams. Iš tiesų svarbu šioje vietoje užtikrinti atsekamumą, kad būtų aiškumas visoje maisto grandinėje ir kad vartotojai būtų teisingai informuoti“, - kalbėjo ministras iš Lietuvos. Jo nuomone, reikia ieškoti baltyminių alternatyvų genetiškai modifikuotai sojai ir ieškomos alternatyvos, kad ir atskirų dumblių rūšių auginimas.

J. Bernatonis vertina JAV geranoriškumą

Tuo pačiu metu teisingumo ministras Juozas Bernatonis Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto (JURI) nariams pristatė pirmininkavimo prioritetus teisingumo srityje. Jo teigimu, didžiausias dėmesys bus skiriamas priemonėms, kurios atkurtų pasitikėjimą ES ekonomika, skatintų ūkio augimą ir užimtumą, sustiprintų bendrąją rinką,užtikrintų finansinį stabilumą ir stiprintų ekonominę ir pinigų sąjungą.

J. Bernatonis, komentuodamas duomenų apsaugos reglamentą ir direktyvą, teigė, kad jie gali apimti ir JAV šnipinėjimo skandalą, kuris sutapo su Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžia. Tačiau ministras patikino, kad šis klausimas atskirai nagrinėjamas nebus, kadangi žvalgybinė informacija yra valstybių narių atsakomybės klausimas.

„JAV labai geranoriškai pažiūrėjo į Europos prašymus. Kai buvo susitikimas ministrų - Europos Sąjungos ir JAV Dubline, tuomet jau jų generalinis prokuroras informavo, kad bus imtasi atitinkamų priemonių“, - informavo teisingumo ministras. 

Situacija dėl gėjų ne tokia bloga

Po pietų piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitete (LIBE)pasirodė dviejų Lietuvos ministrų duetas – vidaus reikalųministras Dailis Alfonsas Barakauskas ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis kalbėjo apie prioritetus.

Po dviejų išsamių ir reprezentatyvių prisistatymo kalbų lietuvių kalba, ministrai atsakė į europarlamentarų klausimus, tarp kurių – domėjimasis antihomofobiškais įstatymais ir seksualinių mažumų eitynių Gedimino prospektu leidimo ar uždraudimo peripetijomis.

Situacija nėra tokia bloga, kaip rašoma, galite atvykti į Lietuvą ir patys tuo įsitikinti“, - teigė J. Bernatonis. 

D. A. Barakauskas: kibernetinis saugumas išsiplėsti gali dar labiau

Pastarosiomisdienomis itin daug dėmesio skiriama kibernetiniam saugumoklausimams, todėl ši tema neaplenkė ir Lietuvos vidaus reikalųministro.

Kibernetinissaugumas yra išėjęs iš ES ribų, tai yra grėsmė, kuri ateityjebus viena aktualiausių, susijusi su valstybių ekonomika, politiniusaugumu. Kibernetinės atakos gali išsiplėsti ne vien ikiprogramišių, kurie šiandien landžioja ir ranka duomenis iškompiuterių, bet ir iki energijos, vandens ar dujų tiekimo sistemoskibernetinio saugumo, su kuo susidūrė JAV“, - po LIBE komitetoposėdžio D. A. Barakauskas sakė žurnalistams.

Ministrų prisistatymų estafetė

MyEP primena, kad liepos 9 dieną prisistatymų estafetę perima susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, kultūros ministras Šarūnas Birutis, žemės ūkio ministras Virgilijus Jukna, socialinių reikalų ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, finansų ministras Rimantas Šadžius, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas bei švietimo ministras Dainius Pavalkis.

Per keturias dienas ministrai apsilankys septyniolikoje komitetų, kai kuriems net teks kalbėti keliuose komitetuose.