Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitete Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius prabilo apie bendrą energijos rinkos sukūrimą ir energetikos politikos išorinės dimensijos stiprinimą. Jo teigimu, bendrosios energetikos rinkos užbaigimas – tai pagrindinis Lietuvos tikslas pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai metu, kuris turi būti įgyvendinimas atsižvelgiant į naujų darbo vietų kūrimą bei klimato ir energetikos politiką. Kalbėdamas apie energetikos išorinės dimensijos stiprinimo svarbą, ministras akcentavo būtiną progresą ir veiksmų planą, kuriame išryškės, kas konkrečiai turi būti padaryta.

Dėmesys – Baltijos šalims

Po sklandaus penkiolika minučių trukusio ministro prisistatymo anglų kalba sekė komiteto narių klausimai, kurie užčiuopė net Lietuvai jautrias temas.

Tiesa, ministras į daugelį klausimų atsakė gana aptakiai, kas kartą pabrėždamas, kad į visus europarlamentarų pasiūlymus ar pastabas būtinai bus sureaguota, o kiekviena tema bus būtinai išdiskutuota formaliose ir neformaliose energetikos Tarybose.

„ES reikia stabilios vidaus rinkos, tai svarbu ir ne vien ministrai apie tai kalba. Būtina stabili ir veiksminga rinka. Tačiau apie kokias vienodas sąlygas galima kalbėti, jei vienos šalies piliečiai moka du kartus daugiau nei Vokietijos. Aš, kaip danas, manau, kad baltų bičiuliai yra spaudžiami. <...> Ministre, atsakykite, kiek ilgai Baltijos šalių vartotojai mokės du kartus daugiau už dujas?“, - teiravosi konservatorius Bendtas Bendtsenas.

Pasak J. Neverovičiaus, skaidrumas - svarbus klausimas. „Šiandien matome, kad jau veikiantys ES teisės aktai leidžia užtikrinti vis didesnį skaidrumą. Tikiuosi, kad visapusiškai įgyvendinus trečiąjį energetikos paketą, pagal kurį energetikos operatorius turi būti nepriklausomas, sistema bus skaidresnė, bus daugiau diversifikavimo", - atsakė jis.

Apsiėjo be netikėtumų

Pats ministras po komiteto posėdžio atrodė gerai nusiteikęs ir tikino, kad nebuvo netikėtų klausimų, visos temos buvo svarbios, aktualios ir į konkrečius europarlamentarų klausimus atsakyti pavyko.

Posėdžio metu J. Neverovičiaus buvo teiraujamasi ir apie naftos ir dujų kainų susiejimo taisyklę, kuri jau laikoma pasenusia, bei galimybę ją uždrausti. Ministro manymu, tai dvišalių kontraktų reikalas, ir net ne europinio ar nacionalinio reguliavimo klausimas.

„Lietuvoje matome, kad jis nenaudingas ir neigiamai veikia kainas, jos yra labai aukštos, tačiau pasiūlymą tokį reikalą reguliuoti ir uždrausti reikia įvertinti ir turėti omeny. Kalbėsime su ministrais, kaip galėtume prisidėti bendrai“, - atsakė jis.

Siūlymai boikotuoti rusiškas dujas

Po ministro prisistatymo neišvengta diskusijos ir apie branduolinio saugumo direktyvą. Salėje pasigirdo pasiūlymų nepirkti elektros iš tų valstybių, kurios nesilaiko branduolinio saugumo standartų. Šis klausimas – taip pat aktualus Lietuvai.

„Šalia mūsų sienų yra vystomi projektai, dėl kurių kyla rimtų klausimų dėl taikomų standartų. Iš tiesų branduolinės saugos reikalai neturėtų užsibaigti ant ES sienų. Turime įsitikinti, kad tie standartai lygiai taip pat taikomi ir ten, kur elektra yra gaminama ES rinkai“, - teigė ministras.

Paklaustas, ar įmanoma tiesiog uždrausti pirkti elektrą iš tokių šalių, J. Neverovičius dar kartą pakartojo, kad tokius dalykus reikėtų rimtai įvertinti ir visų klausimų kompleksą bendros išorinės energetikos kontekste spręsti.

Svarstymas, ar egzistuoja priemonės ir įrankiai, galintys uždrausti „nesaugios“ elektros pirkimą, ir ką realiai galima būtų padaryti, energetikos ministras rėmėsi tuo, kad galima tik kalbėti apie tai, kokius teisės aktus ir kaip įgyvendinti ES, ir kas yra daroma.

„Mums aktualūs klausimai yra sprendžiami, ir kalbama apie Baltijos valstybių priklausomybė, ir apie buvimą toje postsovietinėje elektros energijos sistemoje. Jie sprendžiami ES lygiu, Europos Komisijai yra suteiktas mandatas derėtis dėl trečiojo paketo įgyvendinimo Baltijos valstybėse. Tas vyksta“, - patikino ministras.

MyEP primena, kad 3-asis energetikos paketas – tai elektros bei dujų direktyvos, reglamentai dėl elektros tinklų ir dujotiekių bei reglamentas dėl energetikos agentūros įsteigimo. Energetikos paketo pagrindas – tiekimo ir gamybos atskyrimas nuo tinklų eksploatavimo.

Atsiejimo principas remiasi tuo, kad dujų vamzdynų ir elektros tinklų verslas negalės būti tose pačiose rankose, kaip ir elektros energijos gamyba bei dujų tiekimas.

Visagino AE ateities nustatymas – ne už kalnų

Po prisistatymo kalbėdamas su žurnalistais, J. Neverovčius buvo priverstas atsakyti ir dėl savo duoto pažado iki liepos 1 dienos duoti atsakymą, kas su latviais ir estais sutarta dėl Visagino atominės elektrinės (AE) ateities.

„Aš informavau premjerą apie tai, kokie yra padaryti darbai ir ką mes esame sutarę su partneriais. Labai trumpai galima pasakyti, kad po visų susitikimų įmonių lygyje, ministrų lygyje, po ministrų pirmininkų susitikimo, buvo sutarta dėl bendro ekonominio projekto įvertinimo tarp įmonių. Ir tie darbai dabar vyksta. Rudenį, kaip esame įpareigoti Vyriausybės protokoliniu sprendimu, pateiksime galutinį sprendimą“, - paaiškino ministras.

Ministrų prisistatymas EP – tradicinis ritualas pirmininkavimo pradžioje. Iš pradžių ministrai išdėsto savo tikslus, prioritetus ir planus, taip pat atsako į europarlamentarams iškilusius klausimus, o po pusmečio jie turi supažindinti komiteto narius su tuo, kas buvo įgyvendinta.

Liepos 8-11 dienomis prisistatyti EP komitetams turės galimybę visi ministrai išskyrus Krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką.