Paklausus, ar jau šiemet Makedonija gali pradėti derybas dėl narystės ES, svečias teigė, kad Makedonija dar 2009 metais atitiko visus reikalavimus, tačiau sprendimas buvo atidėtas dėl problemos su pietine kaimyne.

"Dėl to mes vėliau ėjome į tarptautinį Hagos tribunolą - ten paaiškėjo, kad visgi Makedonija yra teisi. Ir tarptautinė teisė yra mūsų pusėje, tačiau Graikija yra ES, NATO narė, jie turi veto teisę, taigi jie taip pat turi tam tikrų galių. Žinoma, mes siekiame pradėti dialogą su jais, tačiau šiuo metu atrodo, kad jie nėra taip linkę spręsti šios problemos", - pirmadienį po susitikimo su Premjeru Algirdu Butkevičiumi sakė N. Grujevksis.

Makedonijos ministras pirmininkas informavo apie kolegai iš Graikijos nusiųstą laišką, kuriame raginama suintensyvinti dialogą ministrų pirmininkų lygiu, dalyvaujant Jungtinių Tautų tarpininkui spręsti dvišalių santykių problemą. Atsakymas, pasak N. Grujevskio, kol kas dar negautas.

"Dar tik savaitė praėjo, ir tikiuosi, kad po kelių dienų sulauksiu teigiamo atsakymo. Taigi, jei atsakymas bus teigiamas, yra šansų pasiekti sprendimą, o jeigu atsakymo nėra, tuomet nebus sprendimo. Taigi privalome kalbėtis ir derėtis", - pridūrė jis.

Lietuvos premjeras A. Butkevičius pareiškė, kad pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva norėtų matyti pažangą Makedonijos ir ES derybose.

Lietuvos premjeras pasveikino Makedonijos pastangas ir įsipareigojimus euroatlantinei integracijai, tačiau pabrėžė, jog šalis pati yra atsakinga už savo pažangą.

"Lietuva remia Makedonijos ketinimus prisijungti prie ES, norėtume savo pirmininkavimo ES Tarybai metu matyti pažangą derybų procese, tačiau Makedonija turi būti iniciatyvi ir siekti pažangos: visiškai įgyvendinti vadinamąjį Kovo 1-osios susitarimą, siekti susitarimo su Graikija dėl pavadinimo, pasirašyti sutartį su Bulgarija dėl gerų dvišalių santykių ir bendradarbiavimo", - teigė Ministras Pirmininkas ir pažymėjo, kad Lietuvos ekspertai yra pasirengę pasidalinti patirtimi dėl dvišalių istorinių komisijų veiklos.

ELTA primena, kad 2011 metais Graikija pralaimėjo ginčą su kaimyne Makedonija dėl pavadinimo. Atėnai neturėjo teisės dėl daug metų besitęsiančio ginčo blokuoti Makedonijos prisijungimo prie NATO, Hagoje nusprendė Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT).

Atitinkamas sprendimas priimtas santykiu 15:1 Makedonijos naudai.

Graikija, kurios šiaurinė provincija taip pat vadinasi Makedonija, reikalavo, kad Makedonija pakeistų savo pavadinimą. Graikija yra pažadėjusi netrukdyti Makedonijos prisijungimui prie NATO ir kitų tarptautinių organizacijų, jei ji vadinsis Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija (FYROM).

Makedonijos siekis tapti NATO nare 2008 metų balandį dėl Atėnų veto buvo įšaldytas. Nuo 2005-ųjų Graikija dėl to paties ginčo blokuoja ir stojimo derybų su ES pradžią.

Graikijos užsienio reikalų ministerija yra skelbusi, kad Atėnai, nepaisant TTT sprendimo, toliau trukdys savo kaimynės narystei NATO.

Makedonija savo ruožtu kartoja neketinanti atsisakyti savo pavadinimo.

Europos Parlamente yra priimta rezoliucijai dėl Makedonijos, kurioje raginama numatyti, kada bus pradėtos narystės derybos.