Apie tai EK vadovas kalbėjo išsamiame interviu dienraščiui „Lietuvos rytas“.

Europos Komisija atidžiai seka su lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų diskriminacija susijusią padėtį valstybėse narėse ir nedvejodama reaguos, kai atsiras spręstinų klausimų, priklausančių Europos Sąjungos kompetencijos sričiai. Pavyzdžiui, 2010 metais Europos Komisija jau kreipėsi į Lietuvos Vyriausybę ir reiškė susirūpinimą dėl įvairių trukdžių ir nesklandumų, susijusių su tuo metu taip pat planuotomis homoseksualų eitynėmis. Saviraiškos ir susirinkimų laisvės yra pripažintos kaip pagrindinės teisės, įtvirtintos Europos žmogaus teisių konvencijoje ir ES pagrindinių teisių chartijoje“, - sakė jis ir pabrėžė, kad nėra teisinių instrumentų kištis į eitynių organizavimą, tačiau valstybės yra priėmusius tarptautinius įsipareigojimus gerbti pagrindines teises. J.M. Barosso sakė pasitikintys šalių gebėjimais tokias teises apginti.

Interviu taip pat aptariami viešumoje per finansų krizę subujoję stereotipai apie skirtumus tarp europiečių - neva pietiečiai ir rytiečiai yra blogesni, tingesni nei vakariečiai, šiauriečiai. EK vadovas pastebi, kad tiesa visgi yra toli nuo išankstinių nusistatymų.

„Krizės poveikis mūsų ekonomikai ir visuomenei buvo milžiniškas. Daug žmonių ieško atpirkimo ožių visur – Pietų Europoje, Šiaurės Europoje ar pačioje Europos Sąjungoje. Šie stereotipai apskritai klaidingi. Pavyzdžiui, pažvelgus į darbo valandų skaičių paaiškės, kad teiginys, jog graikai, ispanai ir portugalai – tinginiai, yra neteisingas. Jų darbo valandų skaičius yra vienas didžiausių Europos Sąjungoj“, - pateikė pavyzdį ir dar kartą pečių surėmimo svarbą įveikiant sunkumus pabrėžė EK vadovas.

Jis viliasi, kad pirmininkaujant Lietuvai pavyks siekti, kad šalys įgyvendintų EK paskelbtas rekomendacijas dėl svarbiausių reformų. „Esu įsitikinęs, kad, atkūrę ekonomikos augimą ir darbo vietas, pamatysime, kad žalingų stereotipų mažėja“, - sakė jis.

J. M. Barroso interviu demonstravo pasitikėjimą Lietuvos gebėjimais pirmininkauti ES, nors pabrėžė, kad tai garantuoja ne tik didesnį matomumą ES, bet pirmą kartą tai darančiai šaliai tenka ir didžiulė atsakomybė, ypač dar ir todėl, kad ES išsiplėtė dar ir viena nare, prisijungus Kroatijai ES jau sudaro 28 narės. „Tvirtai tikiu Lietuvos sugebėjimu atsakingai įveikti iššūkius“, - sakė J. M. Barroso.