Tai pirmas kartas, kai Lietuvoje lankosi visa Europos Komisija - Pirmininkas ir ES valstybių deleguoti eurokomisarai. EK yra viena svarbiausių ES institucijų, kuri inicijuoja teisės aktus, yra atsakinga už ES politikos įgyvendinimą ir lėšų panaudojimą.

Po susitikimo su visa EK, įvyko dvišalis prezidentės susitikimas su J. M. Barroso, o tuo metu Vyriausybės atstovai ir EK nariai toliau diskutavo tikslinėse grupėse.

Vėliau vykusios spaudos konferencijos metu prezidentė tikino, kad Lietuva yra pasirengusi atlikti ne tik suplanuotas užduotis, bet ir tai, kas netikėto gali atsitikti.

J.M. Barroso teigė, kad pritaria Lietuvos pirmininkavimo šūkiui „Patikima, atvira ir auganti Europa!” ir atskleidė,kad pagrindinis tikslas – susigrąžinti tvirtą ES pagrindą ir pasiekti, kad žmones galima būtų sugrąžinti į darbo rinką, kad būtų užtikrintas finansinis stabilumas verslui ir Europos ekonomika taptų konkurencingesnė. Tarp kitų svarbių užduočių – Rytų partnerystė bei energetikos infrastruktūros integravimas, kuris svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

EK vadovas pabrėžė, kad pažinodamas Lietuvos prezidentę D. Grybauskaitę, jis yra įsitikinęs, kad bus pasiekta didelė pažanga ir pirmininkavimas bus tikrai orientuotas į rezultatą.

Atsakinėjo į "nepatogius" klausimus

Po pasisakymų sekė D. Grybauskaitės ir J. M. Barroso spaudos konferencija, kurios metu pasipylė žurnalistų klausimai jautriomis temomis – apie JAV šnipinėjimo skandalą, žvalgybą, bendradarbiavimą su Ukraina ir kitomis Rytų partnerystės šalimis ekonomiškai sudėtingu Europai laikotarpiu, bankų sektoriaus pertvarkymą, Lietuvos pirmininkavimo pradžią, kuri prasidėjo nuo netikėtumų, bei šiandien prie oro uosto profesinių sąjungų atstovų surengtą piketą dėl pareigūnų atlyginimų atstatymo. 

Paklausus, kada prasidės derybos su JAV dėl duomenų apsaugos, kurioms būtinybė iškilo viešumoje pasklidus informacijai apie JAV vykdomą šnipinėjimą ES šalyse, D. Grybauskaitė atskleidė, kad sprendimas dėl to priimtas prieš 20 minučių. „Nuspręsta, kad pirmadienį darbo grupės pradeda darbą Vašingtone“, - sakė ji.

J. M. Barroso patvirtino šią informaciją ir pabrėžė, kad šiame susitikime ES atstovaus EK, pirmininkaujanti valstybė ir ES išorės veiksmų tarnyba.

„Šių derybų metu bandysime patikslinti tokius klausimus, kaip duomenų apsauga, teisė įprivatumą, svarstysime, ką toliau reikėtų aptarti dialogo su JAVmetu. Jau Berlyne pranešiau, kad ruošiamės transatlantinėms deryboms ir sutarėme, kad temos labai svarbios ir aktualios, todėl kalbėsimės ir apie žvalgybinius procesus. <...> Sutarimas padės išsiaiškinti ir sustiprinti mūsų savitarpio pasitikėjimą tokiose srityse kaip prekyba, investicijos. Partnerystė šiosesrityse naudinga tiek ES, tiek JAV“, - komentavo EK vadovas.

Tikisi proveržio derybos dėl bankų

Komentuodamas situaciją dėl bankų pertvarkymo mechanizmo, dėl kurio valstybės narės niekaip negali rasti bendro sutarimo, J. M. Barroso sutiko, kad tai jautrus klausimas. Esą jau netrukus EK pateiks konkretų pasiūlymą ir tikimasi, kad jis bus priimtinas visoms narėms.

Optimistiškai nusiteikusi D. Grybauskaitė teigė, kad po trečiadienio pateikto EK pasiūlymo Lietuva tikisi užbaigti derybas kuo skubiau ir perduoti tolimesnį nagrinėjimą į Europos Parlamentą.

Ukrainos spausti neketina

Spaudos konferencijoje taip pat buvo apeliuojama į Lietuvos užsienio reikalų ministro pasakymą, kad ES negali būti pilna ir laisvą, kol prie jos neprisijungs Ukraina, tuo tarpu, kai pati ES turi daugybę problemų savo viduje ir išgyvena sunkmetį.

D. Grybauskaitė atsakė, kad Rytų partneriai Europai yra labai svarbūs, nes tai yra kaimynai, o kaimyninėse valstybėse reikia plėtoti demokratiją ir prižiūrėti, kad jose būtų paisomos žmogaus teisės.

„Norime įtraukti Ukrainą, bet dirbtinai nenorime spausti. Norime, kad Ukraina artėtų prie ES, bet jai dar yra kelios namų darbų kategorijos“, - pabrėžė šalies vadovė. Ji įvardijo Julijos Tymošenko kalinimo atvejį, kurį būtina spręsti, taip pat Ukrainos teisingumo reformą, susijusią su prokuratūra, bei rinkimų sistemos reformą – bendro rinkimų kodeksą. „Tai trys aiškiai įvardyti probleminiai klausimai, tikimės progreso ir tikimės, kad Ukraina juos spręs“, - vylėsi D. Grybauskaitė.

Vertindamas Ukrainos atvejį, EK vadovas kalbėjo apie kompleksišką politiką ir tai, kad yra ne vien politinės, bet ir socialinės ribos. „Igyvendinant fiskalinio konsolidavimo politiką, tuo pačiu reikia skirti dėmesio ir konkurencingumo reformoms bei augimui. Būtent todėl Rytų partnerystė yra svarbi“, - sakė J. M. Barroso.

ES dar turės priimti politinį sprendimą, ar šių metų lapkritį Vilniuje per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą pasirašyti asociacijos sutartį su Ukraina, kuriai priekaištaujama dėl selektyvaus teisingumo. Renginys vyks Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu.

JAV šnipinėjimo skandalas – iššūkis Lietuvai. Ir gerai

D. Grybauskaitės taip pat buvo teiraujamasi, ar ji nenusivylė, kad pirmininkavimas prasidėjo nuo neplanuotų netikėtumų, t. y. JAV šnipinėjimo skandalo. Suplanuoti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai ir tikslai tarsi nustumiami į šalį.

„ES pagrindiniai tikslai yra visi, todėl pirmininkaujančios valstybės tikslai taip pat yra viskas, kas mus liečia, kur yra Europos interesai, kur yra tikslai apginti žmogaus teises“, - išdidžiai atsakė ji.

Pasak prezidentės, kuo daugiau iššūkių, tuo geriau, todėl jokių „apmaudu“ būti negali. „Jokių „apmaudu“ čia būti negali. Atvirkščiai. Daugiau iššūkių - geriau“, - sakė D. Grybauskaitė.

Palaiko pareigūnų reikalavimus

Vilniaus oro uoste EK narius pasitikę piketuojantys pareigūnai, kurie reikalavo didesnio finansavimo, taip pat sulaukė dėmesio konferencijoje. Paklausta, ar sumažinti pareigūnų atlyginimai turėtų būti atkurti į ankstesnį lygį, prezidentė teigė mananti, kad pareigūnų reikalavimai yra teisėti, o nuo kitų metų Vyriausybė jau turėtų pradėti atstatinėti sumažintus atlyginimus.

„Visiems norėčiau priminti, kad krizės metu visiems buvo sumažinti atlyginimai, tame tarpe ir prezidentei. (...) Visi sumažinimai ir deficito instrumentai buvo leidžiami tiek teismų, tiek Konstitucinio teismo krizės laikotarpiu, o dabar atsigaunant ekonomikai, be jokios abejonės, Vyriausybė turės palaipsniui atstatinėti tai, kas buvo sumažinta krizės metu“, - sakė D. Grybauskaitė.

Europos Komisijos vizitas į Lietuvą liepos 5 d. ženklina 6 mėnesius truksiančio įtempto bendro darbo pradžią tarp Komisijos ir ES Tarybos Pirmininkės – Lietuvos. Tai pirmas tokios skaitlingos Komisijos – liepos 1 d. prisijungus Kroatijai, Komisijos Kolegiją sudaro 28 nariai – vizitas“, - pabrėžia už mokesčius, muitus, statistiką, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta.

Prezidentės teigimu, vienas iš svarbiausių darbų - kova su jaunimo nedarbu, tam iš 2014 -2020 metų ES biudžeto numatyta skirti 8 mlrd. eurų. Taip pat būtina įgyvendinti „Jaunimo garantijų iniciatyvą", kuri užtikrins, jog po studijų ar darbo netekimo jaunimui iki 25 metų bus pasiūlytas darbas, studijos, praktika arba stažuotė.

„Ekonominė padėtis Europos Sąjungoje reikalauja konkrečių darbų, o ne kalbų. Visiems europiečiams ir Lietuvos žmonėms svarbiausius sprendimus būtina priimti iki kitąmet vyksiančių Europos Parlamento rinkimų. Turime girdėti, ko nori žmonės ir pateisinti jų lūkesčius", - sako Prezidentė.

Premjeras Algirdas Butkevičius akcentavo, kad šiuo metu ypač svarbu kurti „rezultatų Europą".

„Per artimiausius šešis mėnesius mes sieksime parodyti sau ir pasauliui, kad Europa yra patikima, auganti ir atvira. Esu įsitikinęs, kad baigiantis mūsų pirmininkavimui, Europos Sąjungoje bus sukurtos geresnės sąlygos konkurencijai ir ekonomikos augimui, Europos piliečių gerovės ir saugumo užtikrinimui.“, – kalbėjo Lietuvos premjeras.

Vyriausybės vadovas išreiškė įsitikinimą, kad Europa išliks atsakinga ir solidari: „Europa gali išspręsti savo problemas. Ji privalo siekti, kad jos piliečiai pasitikėtų ir didžiuotųsi Europos Sąjunga, ir panaudoti savo svarų ekonomikos potencialą“.

Jo manymu, nors Lietuva ES Tarybai pirmininkauja pirmą kartą - šį egzaminą ji būtinai išlaikys.

Po pietų veiksmas persikelia į Vilniaus universiteto Didįjį kiemą, kur prasidės iškilminga ir pompastiška Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonija. Šiame kultūriniame renginyje dalyvaus EK Pirmininkas J. Manuelis Barroso ir EK nariai, Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas Hermanas Van Rompuy, taip pat Lietuvos kultūros ir meno atstovai, politikai, diplomatai.

Vėliau prezidentūros kiemelyje įvyks pirmininkavimo pradžiai skirtas priėmimas.

Tai pirmas kartas, kai Lietuvoje lankosi Europos Komisija - Pirmininkas ir ES valstybių deleguoti eurokomisarai. Europos Komisija yra viena svarbiausių ES institucijų, kuri inicijuoja teisės aktus, yra atsakinga už ES politikos įgyvendinimą ir lėšų panaudojimą.