Portugalas europarlamentaras Rui Tavaresas teigia, kad reformos kertasi su Europos Sąjungos (ES) vertybėmis, informuoja euronews.com.

Jis pabrėžė, jog reformų tendencija – neleistinas valdžios sukoncentravimas daugumai ir vyriausybei.

Vengrijoje pakeistos žiniasklaidos priemonių nuosavybės taisyklės, apribotos šalies aukščiausiojo teismo galios, o namų neturėjimas bus traktuojamas kaip nusikaltimas.

Vengrijos ministras Viktoras Orbanas sako, kad pareiškimai neteisingi ir šališki.

„Pranešimas neteisingas Vengrijos ir Vengrijos žmonių atžvilgiu. Akivaizdūs dvigubi standartai. Nepripažįstamas, netgi menkinamas didžiulis vengrų darbas, kuriuo siekta atgaivinti šalį“, – sakė jis.

Europarlamentarų pranešime siūloma EP politikos lyderiams apsvarstyti galimybę atimti iš Vengrijos teisę balsuoti ES klausimais.

Ši rezoliucija buvo priimta trečiadienį per Europos Parlamento sesiją Strasbūre. Ji ragina Vengrijos valdžią nedelsiant pataisyti padėtį ir užtikrinti, kad nebeliktų abejonių dėl pagarbos ES vertybėms. Jei ji neištaisys padėties, siūloma ES Taryboje svarstyti galimybę remiantis ES sutartimi suspenduoti tam tikras Vengrijos teises.

Parlamentas apgailestauja, kad rengiant ir tvirtinant Vengrijos konstituciją „trūko skaidrumo, atvirumo ir įtraukties bei galiausiai bendro sutarimo, kurio galima tikėtis vykstant šiuolaikiniam demokratiškam pagrindinio teisės akto leidybos procesui“. Europarlamentarai ragina Vengriją panaikinti tas į šalies konstituciją neseniai įtrauktas nuostatas, kurias šalies Konstitucinis teismas anksčiau paskelbė jai prieštaraujančiomis. Taip pat rekomenduojama priiminėti mažiau konstitucinių įstatymų, užtikrinti, kad konstituciniame procese dalyvautų visos parlamento partijos, bei garantuoti teisminių institucijų nepriklausomumą.

Kartu Europos Parlamentas ragina Vengriją užtikrinti objektyvias ir teisiškai privalomas valstybinių žiniasklaidos ir reguliavimo institucijų vadovų skyrimo procedūras. Europarlamentarai taip pat kviečia Vengrijos valdžios institucijas „prisiimti atsakomybę benamiams“, išplėsti šeimos apibrėžties taikymo sritį ir sustiprinti romų integraciją.

Jei Vengrijos valdžios atsakas neatitiktų ES vertybių, ES Taryba turėtų svarstyti galimybę pritaikyti ES sutarties 7 straipsnio nuostatą dėl šiurkštaus ES vertybių pažeidimo pavojaus. EP taip pat siūlo suburti „Kopenhagos mechanizmą“, kuris leistų stebėti, kaip Sąjungos valstybės laikosi esminių ES vertybių ir stojimo į ES kriterijų.

Rezoliucijai pritarė 370 EP narių, nepritarė 249, o susilaikė 82.