Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo teigimu, šis skandalas gali pakeisti Lietuvos pirmininkavo ES kontekstą, o Vilniui santykių pablogėjimas nebūtų naudingas.

"Akivaizdu, kad ES yra tokių politikų, kurie antiamerikietišką retoriką mėgsta, myli ir tėra laiko klausimas, kada šie politikai prisijungs prie bendro choro", - BNS antradienį sakė politikos ekspertas.

"Tai tikriausiai nepagerins bendro santykių fono, bet nemanau, kad tai turėtų komplikuoti esminius strateginius santykius tarp JAV ir ES", - teigė jis.

ES šią savaitę pareikalavo JAV pasiaiškinti dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių kaltinimų, kad Vašingtonas šnipinėja savo sąjungininkus, ir slapta klausėsi pokalbių ES diplomatinėse misijose bei būstinėje Briuselyje.

Kai kurie ES pareigūnai suskubo pareikšti, kad tai gali paveikti ES ir JAV derybas dėl laisvos prekybos sutarties, tačiau Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė su tuo nesutiko, teigdama, kad tai atskiri klausimai.

Anot N.Maliukevičiaus, šnipinėjimo skandalas "gali tapti viešu fonu daugeliui kitų klausimų ir tai savotiškai komplikuos kitų klausimų priėmimą".

"Mums į šitą skandalą ypač svarbu atkreipti dėmesį, nes jis gali kurti mūsų pirmininkavimo kontekstą. Tuo tarpu strateginė partnerystė su JAV mums yra vienas esminių prioritetų. JAV buvimas Europoje strategiškai ir geopolitiškai mums yra principingai svarbus ir santykių komplikacijos perspektyva turėtų mus bauginti", - sakė politologas.

Lietuva pirmadienį perėmė pirmininkavimą ES, ir šias pareigas eis iki metų pabaigos.