Šiandien Lietuva pradeda pirmininkauti Europos sąjungos (ES) Tarybai. Ir šiandien mes patys savo šalį galime apjuokti labiau nei anglų kalbos nemokantys ministrai, tingūs biurokratai ar keleivius mulkinantys taksistai.

Viskas yra labai paprasta. Politikus jau kokius turime, tokie ir pirmininkaus. Tegu ir su devyniais vertėjais ir tuzinu patarėjų, kurie aiškina kiekviena acquis communautaire eilutę, gatvių daugiau netvarkysim, nes susidarys kortežų spūstys, nepristatysim daugiau gerų viešbučių su patogiomis konferencijų salėmis,- bus kaip yra dabar. Bet vieną dalyką su įvaizdžiu galime sugadinti – jeigu lietuviškai save kritikuosime, nesuvaldysime savo potraukio saviplakai, - apie tai sužinos visa Europa.

Mūsų spauda ir naujienų agentūros verčiamos į kitas kalbas ir keliauja ne tik į diplomatines apžvalgas konfidencialiam naudojimui, bet patenka ir į skaitomus, gerbiamus naujienų šaltinius viso pasaulio akims. Taip mūsų visi paniurzgėjimai ir pasibadymai pirštais taps labai vieši.

Mums nereikia užsimerkti prieš klaidas, pamokas turime išmokti. Bet padarykime tai tada, kai viskas bus baigta. Sausio mėnesį, kada visų dėmesys ir rampos bus nusuktos į Graikiją, galime atsigriebti į valias: kritikuokime, kad maistas Europos pareigūnams buvo prėskas, sraiges patiekėme pusiau žalias, ministrai į posėdžius vėlavo, danai mūsų automobilius kritikavo, o – ant galų galo – ir svarbiausių klausimų neišsprendėme. Tegu tada ir tvanas, bet tada visiems bus įdomi Graikija ir jos įgūdžiai diriguoti visam ES paradui.

Todėl šį pusmetį Europai pirmininkaus ne tik mūsų valdininkai ir politikai, įspūdį atvykusiems darys ne tik virėjai ir limuzinų vairuotojai, mes patys būsime tie, kurie nulemsime gerą įspūdį visai Europai apie tai, kas ir kokie esame.

Dar šią savaitę Europos Parlamentas turėtų balsuoti dėl daugiamečio beveik trilijono eurų biudžeto. O prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu van Rompuy, turės dar tris vizitus kaip pirmininkaujančios šalies vadovė. Tegu mums sekasi.