„Aš neskubėčiau sakyti kokia suma bus skirta Lietuvai, nes kaip ir visoms šalims nėra galutinai patvirtinta. Tai bus triženklis skaičius milijonais, priklausys viskas nuo to, koks bus mūsų nedarbas. Aš norėčiau linkėti Lietuvai turėti mažesnį nedarbą, negu norėti gauti tokių pinigų“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, yra sutarta, kad papildomi du milijardai, prie tų šešių, kurie jau buvo skirti, bus rasti iš nepanaudotų projektų lėšų. Taigi iš viso yra kalbama apie 8 mlrd. eurų. Paramos lėšos bus skiriamos toms šalims, kur jaunimo nedarbas viršija 25 proc.

„Tai yra tik nedidelė suma, kuri yra reikalinga šioms problemoms spręsti, ir visiškai aišku, kad pagrindinė atsakomybė liks ant nacionalinių Vyriausybių pečių. Lėšos tik padės arba skatins pasidalinti geriausiais modeliais, geriausia praktika, kaip tvarkytis su šia problema“, - sakė D. Grybauskaitė.

Jaunimo nedarbo problemos bus aptartos specialiai tam liepos pradžioje rengiamoje konferencijoje Berlyne.

Į jaunimo kategoriją skaičiuojant nedarbą patenka 15-24 metų asmenis. 2013 metų balandį jaunimo nedarbas 27 ES šalyse siekė 23,5 proc.

Situacija skirtinguose ES šalyse viršija net 50 proc., tuo tarpu kituose regionuose net nesiekia 5 proc. Kalbėdama apie gerus pavyzdžius, D. Grybauskaitė paprastai mini Vokietiją ir Austriją.

„Eurostat“ duomenimis, 2012 metais nedarbas siekė 26,4 proc., o 2013 metų balandį – 21,2 proc. Kol kas nėra sutarta, kurių metų duomenimis bus remiamasi sprendžiant dėl paramos jaunimo nedarbui skyrimo.

Darbotvarkėje – bankų sąjunga ir sutartis su JAV

Pasak Prezidentės, ketvirtadienį valstybių vadovai taip pat pasiekė susitarimą dėl septynerių metų ES biudžeto 2014-2020 metams. Išklausytos Europos centrinio banko ir Europos investicijų banko pozicijos dėl galimybių lengviau skolintis smulkiajam verslui, socialinių partnerių nuomonės.

Penktadienį Europos vadovų kalbės apie tolesnį vidaus rinkos formavimą, užsienio ryšius su trečiosiomis šalimis, derybas dėl laisvosiosios prekybos sutarties su JAV.