Koncepcijos projektą rengusi darbo grupė siūlė per EP rinkimus pradėti naudoti perleidžiamo balso sistemą, kai kiekvienas rinkėjas turi teisę balsuoti už tris asmenis iš skirtingų partijų, o būtų išrinktas tik atitinkamą balsų skaičių gavęs asmuo.

Šį siūlymą išbraukė pagrindinis projektą svarstęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, Seimas jo pozicijai pritarė, tad dabartinės rinkimų į EP sistemą keisti nenumatoma.

Svarstydamas koncepciją Seimas balsavo dėl Liberalų sąjūdžio atstovų pasiūlymo joje įrašyti internetinį balsavimą, bet tam nepritarta. Komitetas irgi siūlė internetinio balsavimo galimybę atmesti argumentuodamas, kad tokiam balsavimui įteisinti prieš tai "būtina sukurti saugias technines ir programines internetinio balsavimo priemones".

Iš atskirų parlamentarų pateiktų pasiūlymų Seimas pritarė tik socialdemokratės Mildos Petrauskienės idėjai, kuria pasunkintos numatomos galimybės EP rinkimuose dalyvauti visuomenininkams.

Darbo grupė siūlo, kad EP rinkimuose galėtų dalyvauti visuomeninis rinkimų komitetas, jei surenka ne mažiau kaip tūkstantį jų sąrašo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų. Pagal M.Petrauskienės siūlymą, kandidatuoti su savo sąrašu norintys visuomenininkai turėtų surinkti 10 tūkst. parašų.

Atsisakius perleidžiamo balso sistemos, radikalių pasiūlymų, palyginti su dabartine rinkimų sistema, koncepcijoje neliko. Didžiausi pokyčiai numatomi sudarant Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

VRK būtų sudaroma ne prieš Seimo rinkimus, kaip šiuo metu, o po jų, ir būtų plečiama jos sudėtis. Šiuo metu VRK sudaro politinių partijų, teisingumo ministro bei Lietuvos teisininkų draugijos deleguoti atstovai, siūloma ją dar papildyti finansų bei vidaus reikalų ministro siūlomais kandidatais.

Kiti esamos sistemos principai perkeliami į koncepciją: prezidentas būtų renkamas penkeriems, o Seimas ir savivaldybių tarybos - ketveriems metams, kandidatus galėtų kelti įstatymo reikalavimus atitinkančios partijos, rinkimuose galėtų dalyvauti ir savarankiški kandidatai.

Patvirtinus koncepciją, Seimo darbo grupė jos pagrindu rengs Rinkimų kodekso projektą.

Seimo valdyba darbo grupei Rinkimų kodekso projektą parengti pavedė iki 2015 metų kovo 10 dienos.