"Mes labai atidžiai sekame Lietuvos prezidentavimą, ta prasme, kad mūsų pirmininkavimas bus po metų. Taigi bus dalykų, kuriuos galėsime išmokti iš Lietuvos prezidentavimo. Linkime Jums labai sėkmingo prezidentavimo", - sakė "Delfi" projektui "MyEP" teigė V. Dombrovskis.

Savo ruožtu Lietuvos valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė sakė jaučianti, kad "Lietuva yra vertinama, kaip valstybė, kuri yra gerai pasiruošusi atlikti savo funkciją".

"Tokį įspūdį sugebėjome padaryti. Tai yra gana dideli lūkesčiai, kad valstybė gali susitvarkyti su jai iškeltais uždaviniais. Jei nepadarysime labai didelių klaidų, tai tikiuosi, kad ši prognozė, kurią daro kiti, išsipildys. Norėčiau palinkėti, kad ši nuomonė išsipildytų", - sakė D. Grybauskaitė.

Artėjant pirmininkavimui ES Tarybai valstybės vadovė teigė jaučianti tarptautinės žiniasklaidos susidomėjimą. "Šiandien prieš susitikdama su jumis turėjau keturis, vakar – du interviu užsienio žiniasklaidai", - ketvirtadienį Lietuvos žurnalistams sakė Prezidentė, kartu pabrėždama, kad norint pasiekti rezultato yra svarbus visų ES institucijų, ne tik Tarybos, kuriai pirmininkaus Lietuva, darnus darbas.

Semsis patirties dėl jaunimo nedarbo

Viena iš opių ES problemų yra jaunimo nedarbas, kuri bus aptariama ir per šį Europos vadovų susitikimą ketvirtadienį ir penktadienį, ir specialiame susitikime Vokietijoje liepą. Į kovą su šia problema ES ketina investuoti 6 mlrd. eurų.

Prezidentė D. Grybauskaitė sako, kad pinigai yra svarbu, tačiau tik jų neužtenka ir rekomenduoja naudotis tų šalių patirtimi, kurios pasiekė sėkmingų rezultatų kovojant su jaunimo nedarbu. Tarp tokių valstybės vadovė įvardino Vokietiją ir Austriją.

Jaunimo nedarbas bus viena tų problemų, į kurią bus atkreiptas Lietuvos dėmesys pateikiant tradicines rekomendacijas šalims narės per Viršūnių susitikimą.

Dėmesys – į skurstančiuosius

Kita rekomendacijos Lietuvai: "toliau laikytis biudžeto disciplinos, ir įtilpti į Maastrichto kriterijų reikalavimus". Tai reiškia, kad biudžeto deficitas neviršytų 3 proc. BVP ribos. Rekomenduojama mažinti socialinę atskirtį, tęsti valstybės valdomo turto ir įmonių reformą.

"Tai yra ne pirmą kartą girdimos rekomendacijos. Reiškia, kad Vyriausybės, ankstesnė ir dabartinė, nepakankamai dėmesio skiria šioms sritims. Manau, kad tai yra teisingos rekomendacijos, jos yra naudingos kaip gairės, į ką reikėtų koncentruoti savo pajėgas", - sakė D. Grybauskaitė.