Apie pasiektą politinį sutarimą prieš Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje pranešė Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso. „Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad šiandien mes turime politinį sutarimą dėl Europos Sąjungos biudžeto. (...) Tai yra geras sutarimas Europai, Europos piliečiams, Europos ekonomikai“, - dėkodamas visose derybose dalyvavusioms pusėms sakė J. M. Barroso.

Biudžeto skaičiai nesikeitė nuo tų, dėl kurių Europos vadovai sutarė vasarį. Europos Parlamentas buvo nepatenkintas, kad biudžetas mažėjo, bet galiausiai neginčijo sutartų sumų. Maksimalios išlaidų lubos liko 960 mlrd. eurų, o įsipareigojimai, tai yra realiai ketinama išmokėti suma – 908 mlrd. eurų septynerių metų periodui.

Daugiausiai ietys buvo remiamos dėl galimybės lanksčiau naudoti pinigus, kurių nebuvo spėta panaudoti. Anksčiau nepanaudotos lėšos kasmet grįždavo į nacionalinius biudžetus. Dabar, kaip aiškino Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, likusiems pinigams uždėtos „lubos“.

Buvo pasiektas kompromisinis sprendimas: „kadangi biudžetas yra septynmetis, tai buvo padalyta beveik per vidurį“. Keturis metus „lubos“ nebus taikomos, o tris metus jos bus taikomos.

Daugiametį biudžetą tikimąsi peržiūrėti 2016-aisias metais.

Šiuo metu pasiektas sutarimas yra tik politinis. Kitą savaitę Europos Parlamente turėtų būti balsuojama dėl konkretesnės jį patvirtinančios rezoliucijos, o rudenį – ir dėl pilno teksto.

Bet šie pareiškimai iš esmės reiškia, kad nuo liepos pirmos dienos pirmininkavimą perimanti Lietuva jau galės pradėti ruošti likusius dokumentus, kurie yra reikalingi, kad biudžetas galėtų pradėti veikti nuo 2014-ųjų. Tokių teisės aktų Lietuva turės parengti 70.

„Tai yra labai svarbios žinios. Lietuva sveikina pranešimą ir nori padėkoti Airijai ir anksčiau Europos Tarybai prezidentavusioms šalims, Europos Parlamentui, Komisijai už visas pastangas sutarimui pasiekti. ES pirmininkausianti Lietuva yra pasirengusi tęsti darbą augančios Europos link, o daugiametis biudžetas yra pagrindinis instrumentas pasiekti tikslų: augimo, jaunimo įdarbinimo, pažengusių tyrimų ir inovacijų”, - pranešime spaudai cituojamas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasiektą sutarimą teigiamai įvertino ir Latvijos Ministras Pirmininkas Valdis Dombrovskis. „Tai yra labai pozityvios naujienos, kad sprendimas yra pasiektas, mes tikimės teigiamo sprendimo parlamente kitą savaitę. Ir tada prasidės teisinių aktų rengimas. Tai bus viena pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo užduočių“, - MyEP teigė V. Dombrovskis.

Prezidentė optimistiškai įvertino Lietuvos galimybes susidoroti su šia užduotimi. „Vėlavimo galimybės mažėja. Greičiausiai būsime pajėgūs suderėti septyniasdešimt dokumentų ir finansiniai resursai jau bus galimi nuo 2014 metų pradžios“, - sakė D. Grybauskaitė.