Praėjusią savaitę Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, smerkiančią Rusijos federalinės Dūmos priimtą „kovos su propaganda“ įstatymą.

Kartu su „Užsienio agentų“ įstatymu dar nematėme tokių griežtų apribojimų, kuriuos pastaruoju metu būtų priėmęs kurios nors šalies parlamentas Europoje. Tai mus giliai sukrėtė.

Nuo 2006 metų įvairūs Rusijos regionai yra priėmę kovos su propaganda įstatymus, draudžiančius „propaguoti“, t.y. pozityviai kalbėti lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių (LGBT) asmenų klausimais.

Tokius įstatymus buvo patvirtinę bent 10 regionų (iš 83). Juose numatomos baudos iki 12,5 tūkst. eurų (42,5 tūkst. litų). Dabar toks įstatymas įsigaliojo visoje Rusijoje, kuriuo bailiai mėginama lesbietes, gėjus, biseksualus ir translyčius žmones paversti atpirkimo ožiais, kad jie nukreiptų dėmesį nuo tikrųjų Rusijos problemų, pavyzdžiui, skurdo.

Birželio 13-ąją priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas pažymi, jog „Rusijos federalinė valdžia nepadarė nieko, kad diskriminuojančiam įstatymui, draudžiančiam „homoseksualumo propagandą, neleistų įsigalioti devyniuose Rusijos regionuose“.

Parlamentas pridūrė, jog yra „giliai sunerimęs dėl neigiamų pasekmių, kurias gali sukelti federalinis „homoseksualumo propagandos“ įstatymas, galintis paskatinti diskriminaciją ir smurtą prieš LGBT asmenis“.

Europos Taryba taip pat pasmerkė naujuosius Rusijos įstatymus, pernelyg varžančius laisvą žodį, susijusį su lytine orientacija ir lyties tapatybe.

Pernai Jungtinių Tautų žmogaus teisių komitetas nusprendė, kad šie įstatymai pažeidžia tarptautinę pilietinių ir politinių teisių konvenciją, kurią Rusija yra ratifikavusi.

Nepagrįsti argumentai, esą vaikus reikia „saugoti“ nuo „homoseksualumo propagandos“, tėra Amerikos ultrakonservatorių išmislas, kuriuo siekiama pasėti baimę.

Kokie bebūtų – tradicinės ar netradicinės orientacijos – jauni žmonės turi teisę gauti ir suteikti informaciją apie savo bei kitų žmonių lytiškumą – nepaisant suaugusiųjų būgštavimų.

Šių įstatymų taikiniu tapo ne tik LGBT asmenys, trokštantys neslėpti savo lytiškumo (tai teisė, kuri priklauso visiems, nebūgštaujant dėl teisinių sankcijų), bet ir heteroseksualūs žmonės, kurie gali būti nubausti už universalių žmogaus teisių gynimą, bei žmogaus teisių organizacijos, kurios dėl didžiulių baudų gali būti priverstos užsidaryti.

Tokie įstatymai akivaizdžiai yra susiję su platesnio masto astangomis pažaboti LGBT organizacijas ir pilietinę visuomenę apskritai. Tai nepriimtina ir necivilizuota.

Europos Sąjunga (ES) privalo toliau sistemiškai pasisakyti prieš įstatymus, varžančius saviraiškos laisvę, ypač tokiu diskriminuojančiu būdu.

Maža to, jie legitimizuoja smurtines atakas prieš LGBT asmenis. Anksčiau šį mėnesį dviejuose skirtinguose regionuose mirtinai buvo sumušti du homoseksualūs vyrai. Šie įstatymai skelbia aiškią žinią: LGBT asmenų gyvenimas nėra toks vertingas ir neturi būti viešinamas.

Nepraeina nė mėnuo, kai Rusijoje vis sumažėja demokratijos. Be kovos su propaganda įstatymo, „Užsienio agentų“ įstatymas taip pat kelia dar neregėtą spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms.

Tai paverčia V. Putiną bei D. Medvedevą pavojingiausia šių dienų tos pačios lyties asmenų pora Europoje.

ES ir Europos Taryba dabar turėtų sustiprinti spaudimą Rusijai, priėmusiai šiuos pasibaisėtinus įstatymus.