„Artėjant kitąmet vyksiantiems EP rinkimams, siaurėja vadinamasis „teisėkūros langas“ – lieka vis mažiau laiko priimti sprendimus ir užbaigti pradėtus darbus. Taigi Lietuvos pirmininkavimo pusmečiu glaudus bendradarbiavimas su EP bus itin svarbus“, - sakė užsienio reikalų ministras.

Susitikime aptarti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai tikslai ir prioritetai, daug dėmesio skirta daugiametei finansinei perspektyvai, santykių su Rytų partnerystės šalimis, ES plėtros klausimams.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuva siekia stiprinti ryšius su strateginiais ES partneriais bei skatinti ekonominį ir prekybinį bendradarbiavimą su Rytų partnerystės šalimis. Ministro teigimu, lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyksiantis Rytų partnerystės šalių viršūnių susitikimas gali tapti santykių tarp ES ir Rytų partnerių lūžio tašku.

„Svarbiausias Rytų partnerystės šalių viršūnių susitikimo tikslas – paskatinti sklandų ir nenutrūkstamą dialogą tarp ES ir Rytų kaimynių. Toks dialogas ilgainiui gali transformuoti visą regioną ir atverti daug naujų bendradarbiavimo galimybių“, - sakė L. Linkevičius.

Vilniaus viršūnių susitikimo metu tikimasi pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su Ukraina, užbaigti derybas ir parafuoti susitarimus su Moldova, Gruzija ir Armėnija.

Vizito Lietuvoje metu EP Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos nariai ketvirtadienį taip pat dalyvavo vakarienėje, rengiamoje Ministro Pirmininko A.Butkevičiaus vardu, penktadienį susitinka su Prezidente Dalia Grybauskaite, dalyvauja diskusijose su Vyriausybės ir Seimo nariais.

Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija – antra pagal dydį grupė EP. Šiuo metu jai priklauso 190 narių, tarp jų – trys lietuviai: Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Vincas Paleckis.

EP frakcijų delegacijų vizitai tradiciškai rengiami į pirmininkauti ES Tarybai besirengiančią šalį. Jų metu Europos Parlamento nariai susipažįsta su pirmininkavimo prioritetais, aptaria kitus frakcijoms rūpimus klausimus. Lietuvoje gegužės mėnesį jau lankėsi Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) ir Europos liaudies partijos (EPP) frakcijų nariai.