Ministrė pabrėžė, kad ypatingas dėmesys bus skiriamas jaunimo nedarbo, su kuriuo susiduria visa Europa, mažinimo klausimams.

“Lietuva sieks užtikrinti, kad šios problemos sprendimui būtų skirtas dėmesys aukščiausiu politiniu lygmeniu. Prioritetą teiksime “Jaunimo garantijų” iniciatyvos įgyvendinimui, taip pat organizuosime ministrų ir socialinių partnerių diskusijas bei parengsime Tarybos deklaraciją dėl Europos pameistrystės aljanso”, - sakė ministrė.

Politiniuose Tarybos debatuose ministrė taip pat akcentavo, kad siekiant mažinti jaunimo nedarbą labai svarbu švietimo ir mokymo bei socialinės ir darbo sričių integralumas. Kartu būtina užtikrinti efektyvią ir kokybišką užimtumo tarnybų veiklą, kuri prisidėtų prie sėkmingo “Jaunimo garantijų” įgyvendinimo. “Net vykdant taupymo politiką svarbu išlaikyti pakankamą finansavimą aktyvios darbo rinkos priemonėms”, - teigė ministrė.

Dar vienas prioritetinis klausimas, kuris bus aptariamas per antrąjį šių metų pusmetį vyksiantį Lietuvos pirmininkavimą - geresnė darbuotojų apsauga. Bus siekiama sutarimo su Europos Parlamentu dėl Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo, skirto remti nuo krizės nukentėjusius darbuotojus, veiklos. Lietuva sieks, kad jis galėtų pradėti veikti nuo 2014-ųjų.

Pirmininkavimo metu taip pat tikimasi padaryti pažangą tariantis dėl Komandiruojamų darbuotojų įgyvendinimo direktyvos, taip pat sutarimo dėl Direktyvos dėl priemonių, leisiančių darbuotojams lengviau naudotis laisvo darbuotojų judėjimo teisėmis. Šie teisės aktai pagerintų ES piliečių judumo galimybes.

Šalia šių klausimų taip pat daug dėmesio bus skiriama ir de facto lygių vyrų ir moterų teisių užtikrinimui, institucinių mechanizmų efektyvumo didinimui. Sutarimo Taryboje bus siekiama ir dėl biržinių bendrovių nevykdomųjų direktorių pareigas einančių asmenų lyčių pusiausvyros gerinimo ir atitinkamų priemonių direktyvos. Taip pat bus siekiama pažangos dėl Lygių galimybių direktyvos bei sutarimo dėl Tarybos rekomendacijos dėl romų integracijos priemonių gerinimo.

Ministrė A. Pabedinskienė visus kolegas ES ministrus pakvietė į neformalų ministrų susitikimą, kuris vyks šių metų liepos 11-12 dienomis Vilniuje. Jo metu daug dėmesio bus skiriama jaunimo nedarbo mažinimui bei Europos pinigų sąjungos socialinės dimensijos stiprinimui.

Birželio 20 d. Liuksemburge vykusios EPSCO Tarybos metu valstybės narės pasiekė sutarimą dėl Direktyvos, kuria siekiama palengvinti teisių į papildomų pensijų įgijimą ir perkėlimą iš vienos profesinių pensijų schemos į kitą, darbuotojui migruojant. Direktyvos įgyvendinimas prisidės prie didesnio darbo rinkos lankstumo tose valstybėse, kuriose istoriškai susiformavo bei paplito profesinių pensijų sistemos.

Tarybai pirmininkaujanti Airija taip pat pristatė pasiektą pažangą dėl Direktyvos, užtikrinančios lyčių pusiausvyrą tarp skirtingų lyčių einant biržose listinguojamų bendrovių nevykdomųjų direktorių pareigas, taip pat dėl Direktyvos, numatančios vienodo požiūrio į asmenis, nepaisant jų religijos ar tikėjimo, negalios, amžiaus arba seksualinės orientacijos, principo įgyvendinimą.