Taip teigiama rezoliucijos projekte, kurį patvirtino Ekonomikos komitetas. Jį parengusi Arlene McCarthy (Socialistai ir demokratai, Jungtinė Karalystė) atsakė į kelis klausimus.

Kuo skiriasi jūsų parengtas pranešimas nuo neseniai Parlamento patvirtintų bankininkystės taisyklių?

Pranešime siūloma struktūrinė bankų sektoriaus reforma. Pernelyg rizikinga bankų veikla atvedė iki bankų krizės ir pakenkė mažmeninės bankininkystės paslaugoms, kaip antai paskolų teikimui, kuris būtinas realiai ekonomikai. Tai pagrindinė priežastis, kodėl reikia keisti padėtį.

Per Kipro krizę eiliniai piliečiai ištisas dienas negalėjo naudotis bankų sąskaitomis, išsiimti grynųjų, apmokėti sąskaitas ir nebuvo išmokami atlyginimai. Struktūrinės reformos tikslas – išvengti panašių situacijų ateityje.

Pranešime siūloma atskirti mažmeninę bankininkystę nuo investicinės bankininkystės. Ką tai reiškia?

Mažmeninės ir investicinės bankininkystės paslaugos turi būti teikiamos atskirai, kad iškilus sunkumams būtų lengviau juos įveikti, o bankai ir toliau galėtų netrukdomai teikti paslaugas piliečiams ir tarnauti realios ekonomikos poreikiams.

Turėtume išvengti padėties, kuomet mokesčių mokėtojai ir vyriausybės gelbėja bankus dėl pernelyg rizikingos jų veiklos. Jei bankai imasi tokios veiklos, jie turi prisiimti visą jos riziką.

Jūs tai pat raginate didinti konkurenciją bankų sektoriuje. Kodėl tai svarbu?

Nenorime atsikratyti bankais, tačiau šiek tiek daugiau konkurencijos gali būti naudinga, nes piliečiai turės didesnį pasirinkimą ir geresnę prieigą prie bankinių paslaugų.