Negalutinis susitarimas dėl ES 960 milijardų eurų (3,314 tūkstančio milijardų litų) ilgalaikio biudžeto aprobavimo buvo priimtas skambant abejonėms, ar socialistai palaikys susitarimą Europos Parlamente.

Susitarimas tarp Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos Parlamento dėl septynerių metų išlaidų paketo buvo paskelbtas po ilgas valandas trukusių derybų.

„Mes užbaigėme derybas“, - pareiškė Airijos vicepremjeras Eamonas Gilmore, derybose atstovavęs ES vyriausybėms.

„Vyriausias parlamento derybininkas ir aš susitarėme dėl paketo, kurį abu ketiname rekomenduoti savo atstovaujamoms pusėms“, - sakė jis Briuselyje susirinkusiems žurnalistams po daugiau nei 24 valandas trukusių derybų.

E. Gilmore sakė prašysiantis ES ministrų pritarti susitarimui antradienį, birželio 25 dieną, Liuksemburge įvyksiančiame susitikime.

Abejonės dėl ratifikavimo parlamente

Vis dėlto Socialistų ir demokratų frakcijos parlamente – tai antra pagal dydį politinė grupė ES įstatymų leidybos institucijoje – vyriausiasis derybininkas iškart suabejojo dėl šios sutarties ratifikavimo. Jis pareiškė neesąs patenkintas rezultatais.

Bulgarijai atstovaujantis Europos Parlamento narys socialistas Ivailo Kalfinas po derybų socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Derybos užbaigtos. Ne visiems patenkinamos. Mes negalime šįvakar patvirtinti susitarimo“.

Kad sutartis įsigaliotų kaip planuota 2014 metų pradžioje, būtinas daugumos parlamentarų pritarimas.

Neaišku, ar sutartis bus patvirtinta liepos pradžioje numatytu balsavimu be Socialistų frakcijos paramos. ES pareigūnai teigia, kad daugumos pritarimui užtikrinti gali prireikti tolimesnių derybų tarp Europos Parlamento narių ir vyriausybių.

Tai galėtų atidėti ES plėtros finansavimo, skirto skurdesniems regionams, nukentėjusiems nuo recesijos, pradžią bei užvilkinti naują iniciatyvą, kuria siekiama kovoti su kai kuriose ES šalyse augančiu jaunimo nedarbu.